"Онлайн насилието се засилва и децата не могат да го разпознаят и не знаят как да се справят с него". Това заяви Кристина де Бройн, представител на УНИЦЕФ в България, на откриването на Първата национална конференция "Заедно за безопасен интернет за децата в България", съобщи БТА.

По данни на Евростат, само 58% от младежите на възраст от 16 до 24 г. в България имат основни или по-добри дигитални умения, което е значително под средната стойност за ЕС от 80%.

Национално изследване на насилието над деца, поръчано от УНИЦЕФ и представено през април 2021 г., показва, че 47% от децата до 18 години в България са преживели някаква форма на насилие. Едно от седем деца съобщава, че станало жертва на онлайн тормоз и преследване, особено в социалните мрежи, посочи Кристина де Бройн.

Според нея новата реалност изисква всеобхватен подход на обществото и обединяване на усилията на цялото общество. Необходимо е в защитата на децата да се включат учители, преподаватели, социални работници, родители, политици, полицаи, прокурори, каза представителят на УНИЦЕФ. По думите ѝ са необходими целенасочени многосекторни усилия и инвестиции.

"Всяко дете в България трябва да има ефективен и качествен достъп до програми и услуги за превенция, и подобряване на онлайн безопасността и дигиталните умения, както и до специализирани услуги за подкрепа на пострадалите", заяви Кристина де Бройн.

Тя каза, че обект на специална защита трябва да са децата от уязвимите групи – децата със специални потребности, от социално слаби семейства, семейства на мигранти, деца, живеещи в отдалечени райони на страната.

"Всички тези деца са лесна мишена за експлоатация, насилие, дори трафик", каза Кристина де Бройн. Тя подчерта, че целта на тази първа конференция за безопасен интернет е да постави на масата проблемите на децата в онлайн средата, да представи добрите практики за защита на децата и да развие допълнителни добри практики, така че да се създаде безопасна среда за децата в интернет.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм