“Конституционният съд ще има последната дума за референдума. Има заявка, че “Възраждане” ще сезира КС. Но не може да направят това без БСП. Предстои да видим дали БСП ще са далеч от същата линия на партията, която някои определят като неофашистка”. Това заяви в “Кой говори” по Дарик радио доц. Христо Христев, преподавател в Юридическия факултет на Софийския университет. 

Депутатите отхвърлиха референдума за еврото

По думите му предложеният въпрос нарушава различни елементи както на Конституцията, така и на Европейския съюз. “Иска ми се да вярвам, че както се оказа, че в Народното събрание има достатъчно хора, така и в КС да си дадат сметка, че има противоречия с правото на ЕС”, каза той. Тези норми не позволяват по този въпрос да има референдум, категоричен е доцентът.

Костадин Костадинов: Ще има референдум за запазване на българския лев

Припомняме, че в петък депутатите решиха да няма референдум за еврото. Въпросът, формулиран от “Възраждане”, беше: "Съгласни ли сте българският лев да бъде единствена официална валута в България до 2043 г.?" След близо 3 часа и половина дебати народните представители одобриха решение, с което отхвърлят предложението за допитването.

Петров и Костадинов от “Възраждане”, след тях - Нинова: Кой по колко време говори в 49-ото НС

В подкрепа на провеждане на референдума се подписаха над 604 000 души, а проверка на ГРАО потвърди валидността на 450 000 подписа. Според закона за прякото участие на гражданите в управлението, при над 400 000 разрешението на парламента за провеждане на референдум е задължително.

Борисов се отказва от имунитета си

Мнозинството в Народното събрание обаче изтъква, че така зададено предложение за национално допитване противоречи на международните договори и е в разрез с въведения в България Валутен борд.

„Всички пътища водят към Банкя“: Откъде са парите за къщата в Барселона? (снимки)

По въпроса с имунитета на Бойко Борисов и казуса “Барселонагейт”, доц. Христо Христев подчерта, че е съмнително доколко е имало ефективно разследване въобще. “Около този казус има много въпросителни и той ще бъде тест за това дали имаме някаква реална промяна в държавното обвинение с освобождаването на Иван Гешев, или нещата в прокуратурата ще продължат в същото русло, независимо че Гешев не е главен прокруор”, обобщи преподавателят. 

Всичко за 49-ото Народно събрание четете ТУК

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм