"Решението България да изпрати по-голямата от планираната военна помощ на Украйна е факт от декември месец", заяви военният експерт доц. Георги Цветков в предаването "Кой Говори" по Дарик.

Той подчерта необходимостта от обмисляне на въпроса за допълнително разполагане на системи на територията на страната преди изпращането на помощта: "До момента в България не съществува специален фонд, който да е насочен към финансирането на дейности с предоставянето на военна помощ".

"България е в много по-чувствителна ситуация от колкото са другите държави, защото се намира на границата на НАТО. Всичката военна помощ, която би могла да се изпрати, е свързана с потенциално отслабване на нашата отбранителна система", допълни Цветков, като подчерта, че "преди да се вземе решение за нейното изпращане, трябва да се обмисли въпроса за допълнително разполагане на системи на нашата територия. До момента знаем, че такива разговори са водени, но са без подробни детайли".

Две са основните причини доставянето на българската военна помощда да се държи в сректност, коментира доц. Искрен Иванов. По думите му първата от тях е политическа и в Народното събрание съществува единодушие, че на Украйна трябва да се помогне, въпреки опитите на опозицията да разтрогне този консенсус.

"Втората група от причини са логистични и че тази помощ трябва да бъде доставена по някакъв начин, а за това липсва логистика. Каквото и да доставим на Украйна, каквито и количества, трябва време тази помощ да бъде преведена в оперативен състав", коментира експертът по международни отношения, сигурност и управление на конфликти.

"Съществува традиционно разделение на русофили и русофоби, което го има и в правителството. И докато я има тази разделена институция, тя няма как да работи заедно", заключи Иванов.

Чуйте целия разговор в прикачения файл.