Държавната консолидационна компания дава на прокуратурата бившето ръководство на „Кинтекс” заради констатирани нарушения.

На пресконференция Смиляна Нитова, изпълнителен директор на ДКК, коментира, че всички сключени договори за изминалите 6 месеца назад не са докладвани в Съвета на директорите. По думите ѝ това води до извода, че бившият директор Александър Михайлов е управлявал дружеството еднолично.

Нитова допълни, че печалбата за първото тримесечие на 2022 г. на „Кинтекс” е около 17 пъти по-малка в сравнение с миналогодишната за същия период.

Брифинг на „Държавна Консолидационна Компания“ ЕАД и „Кинтекс“ ЕАД

Брифинг на „Държавна Консолидационна Компания“ ЕАД и „Кинтекс“ ЕАД

Posted by Darik.bg on Wednesday, June 8, 2022

Съветът на директорите на Държавната консолидационна компания е възложил на Съвета на директорите на „Кинтекс” да направи проверка на състоянието на дружеството както и доклад. От доклада изпълнителният директор на Държавната консолидационна компания Смиляна Нитова представи няколко констатации, като определи като неистини твърденията на бившия директор Александър Михайлов, че е сключил много изгоден договор за „Кинтекс” на стойност 42 млн. евро за износ на специална продукция.

Нитова обърна внимание на агентски договор, където са платени над половин милион щатски долара за дейност, осъществена преди сключването на самия договор.

Освободеният шеф на „Кинтекс“: Изнасяме индиректно оръжие за Украйна, всички в бранша знаят

Всички сключени договори за 6 месеца назад не са били докладвани на Съвета на директорите на „Кинтекс”. По думите на Нитова, Александър Михайлов е управлявал дружеството еднолично, като не е уведомявал ръководството на ДКК за сключваните договори.

Тя посочи и друг по думите ѝ фрапантен случай от управлението на старото ръководство на дружеството.

Анита Великова, председател на Съвета на директорите на „Кинтекс”, заяви, че не разполага с информация дали предишното ръководство на дружеството е изнасяло оръжие за Украйна.

По отношение на ВМЗ-Сопот, Смиляна Нитова заяви, че дружеството не е платило дивидента си и за 2017 г.

За периода 2017-2021 г. дивидентът на ВМЗ-Сопот е малко над 54 млн. лв. и е трябвало да бъде платен на държавата.

Пред журналисти, след пресконференцията на ДКК, бившият директор на „Кинтекс” Александър Михайлов определи твърдението, че е управлявал еднолично дружеството като категорично невярно, елементарно и проверимо. Според него даването му на прокуратурата е поредната медийна димка. Михайлов коментира, че отново го плашат с прокуратурата, за да спре да говори истината за българското оръжие, което чрез посредници в Полша отива в Украйна.  Той уточни, че е изнесено оръжие за 200 млн. през Румъния за Полша с крайна цел Украйна.

Според него реалните причини за уволнението на досегашното ръководство на ВМЗ-Сопот не са тези, които се оповестяват. Михайлов уточни, че в професионалните среди има непотвърдена хипотеза, че началникът на кабинета на Корнелия Нинова е опитал да окаже натиск на старото ръководство на ВМЗ произведената стока да се предоставя приоритетно на една българска фирма, която изнася за Полша, оттам и за Украйна и ръководството не се е съгласило да ощетява и да забавя продукцията за другите си паралелни клиенти.

Втората непотвърдена хипотеза, която открои Михайлов е, че от ВМЗ-Сопот са отказали да ремонтират върната оръжейна поръчка, договорена от министър-председателя, тъй като са пренатоварени и са казали, че най-рано могат да поемат ремонта март догодина.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм