Документите, касаещи финансовите операции на „Кинтекс“ към офшорни зони да бъдат незабавно изпратени на Прокуратурата на Република България за предполагаемо извършено престъпление. Това разпореди днес министърът на икономиката и индустрията Никола Стоянов. Припомняме, че на 11.08.2022 г. ДАНС влезе в оръжейното дружество, като по-късно бе потвърдено, че за 1 ден са били платени около 800 000 лв. към компания в Дубай.

Дясната ръка на Нинова притискал държавните оръжейни фирми да работят в частен интерес

По инструкции на фирмата от офшорната зона, „Кинтекс“ е превеждал големи суми към български фирми и юридически лица на Балканите, които към този момент не е ясно какво отношение имат към дейността на оръжейния търговец. Вероятно тези дестинации са избирани, за да се заобиколят щателни банкови проверки, които са задължителни, когато се касае за сделки на оръжейни фирми с офшорни контрагенти. Чрез ползването на финансови посредници тези процедури са били съкратени, най-вероятно, за да преминат преводите в дните между смяната на предходния и настоящия министър на икономиката.

ДАНС влезе в „Кинтекс“

Тази сутрин, в ефира на БТВ, бе излъчено журналистическо разследване, което показва редица съмнителни обстоятелства. Показаната фактология още веднъж буди съмнение за момента, в който е действано и евентуалното ощетяване на държавното дружество. Целия материал може да видите тук.

Министерство на икономиката с контра обвинения към шефа на ДКК

Припомняме, че на 18.04.2022 г., предходният министър на икономиката и индустрията лично съобщи за смяната в ръководството на „Кинтекс“. Досегашният изпълнителен директор на ДКК Смиляна Нитова, когато станаха публично известни паричните преводи към Дубай, неколкократно отрече за нарушения в оръжейното дружество от страна на назначеното от нея ръководство. Последните изказвания контрастират с излъченото днес журналистическо разследване, поради което е необходимо да се проучат всички възможности за съпричастност в действията на „Кинтекс“ на трети лица.

Шефът на ДКК: Министърът на икономиката оказва натиск върху компанията

През миналата седмица бе получено официално запитване от БТВ по засегнатите в репортажа теми. С официално писмо от 26 август 2022 г. ДКК е разпоредила на ръководството на „Кинтекс“ незабавно да отговори на изпратените въпроси пред камера и да обяснят какво е наложило тези действия. Въпреки писмената заповед от техния принципал (собственик), те са спрели да отговарят на телефоните си, което е още един сигнал за извършени нередности, които следва да провери Прокуратурата.

Бивш шеф на „Кинтекс“: 4 200 тона българско оръжие за Украйна с подписа на Нинова

Ръководството на „Кинтекс“, което е извършило плащанията на 800 000 лв. за 1 ден към офшорно дружество в Дубай, бе освободено през миналата седмица. Единственият експерт, останал в Съвета на директорите от предходния период, е гласувал против тези действия на заседание на ръководния орган. Въпреки неговото несъгласие, в оперативен порядък са били подготвени и извършени два валутни парични превода, като най-вероятно последващи такива са спрени само благодарение на намесата на ДАНС.

Ексшефът на „Кинтекс“: Нинова се опитва да реабилитира офшорната фирма, източила 10 милиона лева

Едва в понеделник, 29.08.2022 г., след встъпване в длъжност на новото ръководство, е отговорено на журналистическите въпроси, в обем безопасен за търговската дейност на дружеството.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм