Докладът "Западът е обединен, останалите са критични: Световното обществено мнение след една година война в Украйна" се основава на данните от проучванията на Datapraxis, YouGov и Gallup International Association, събрани от десет европейски страни плюс Китай, Индия, Турция, Русия и Съединените щати (със задължителното уточнение, че в мнението на руснаците и китайците е анализирано по специфичен начин, поради съмненията, че хората се чувстват свободни да отговарят).

Седем ключови момента от речта на Путин

Една година след 24 февруари Съединените щати и техните европейски съюзници са си възвърнали чувството за цел на глобалната сцена, но пропастта между техния възглед и възгледът на "останалите" е станала по-голяма, смятат авторите.

"Парадоксът на войната в Украйна е, че Западът е едновременно по-единен и по-малко влиятелен в света от всякога" (Марк Ленард, директор на ЕСВП).

Наборът от данни на ЕСВП показва, че мнението на Запада се е втвърдило спрямо Русия, като голям брой европейци: 

Байдън: Украйна никога няма да се превърне в победа за Русия. Никога

  • средно 55% в анкетираните девет държави от ЕС подкрепят продължаването на санкциите срещу Москва, дори за сметка на икономически затруднения у дома;
  • само 24% подкрепят на енергийни доставки от Русия, 55% са против, дори да им излиза скъпо и с повишен риск.

Темата коментира дипломатът Стефан Тафров в предаването "Кой говори" по Дарик радио. 

"Ако се върнем една година назад ще си спомним, че всички ние очаквахме след началото на руската агресия, буквално за дни Киев да падне и Украйна да бъде окупирана от Русия. Нищо подобно не се случи. Зеленски върши изключителна работа за страната си. Той остана и поведе съпротивата на украинския народ срещу руската агресия, с което си спечели авторитет", заяви дипломатът.  

Русия ще продължи да спазва ограниченията по ядрения договор

Припомняме, че Владимир Путин изнесе реч пред многобройна публика, за актуална информация за конфликта в Украйна.

Огромна тълпа от руски високопоставени лица седеше тихо, докато руският президент в продължение на часове говореше за глобалните конфликти, спомените за Втората световна война и педофилите.

"В речта си Путин не говори за най важното - за състоянието на войната, защото Русия претърпя стратегическа катастрофа в Украйна. Той повтори всички клишета по един доста уморен начин. Байдън говореше за успеха на Украйна и за успеха Задапът да остане единен. Това е негов личен политически успех. Това, което е значителното в цялата картина, е, че състоянието на Запада върви в посоката на Байдън. Това е едно изследване на "Европейския център за външна политика", което показва, че западът е много единен. Мнозинството от хора смятат, че помощта трябва да продължи и че Украйна трябва да победи в тази война", коментира Тафров.

Столтенберг: Възможно е Китай да предостави оръжие на Русия

"Никой не пострада от намаляването на руските енергийни доставки. Има твърда решеност подкрепата за Украйна да продължи и това беше основното посление на Байдън. Путин се опита да предизвика пацифистки настроения на Запад и така да отслаби подкрепата за Украйна. Това, което направи той, е израз на отчаяние, а не на сила", категоричен е експертът. 

Във връзка с отношенията на Русия с Китай, Тафров заяви:

Путин: Русия трябва да е готова да тества ядрени оръжия

"САЩ убедиха най-голямата холандска компания да престане да търгува с Китай, именно за да се предотврати трансфер на чипове към Русия. Част от тази стратегическа катастрофа на Русия в Украйна, е нейната нарастваща зависимост от Китай. Китай е гигинтът, а Русия е джуджето."

Тафров сподели думи на Сергей Лавров, с когото е разговарял лично: "Сибир е 20-милионен, ако едни милиард китайци само решат да се разходят до Сибир, ние го губим."

ООН: Без контрол над ядрените оръжия светът става много по-опасен

"Радев ще се срещне днес с президента Байдън и се питам какво ще каже нашият президент на Байдън. Най-важният въпрос е острият дефицит на муниции за Украйна, каквито ние имаме в изобилие. Знаем и позицията на Радев, че такива муниции не трябва да бъдат доставяни повече. Интересно ми как той ще обасни това на Байдън", запита се експертът. 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм