Президентът на САЩ Джо Байдън изтъкна издръжливостта на Русия и единството на НАТО по време на голямата си реч във Варшава в навечерието на първата годишнина от пълномащабната инвазия на Русия в съседната страна, предаде ДПА.

"Преди година светът се готвеше за падането на Киев. Е, аз току-що идвам от посещение в Киев и мога да съобщя, че Киев се държи", каза Байдън в полската столица.

Седем ключови момента от речта на Путин

Киев се държи гордо, уверено и най-важното – той е свободен, каза Байдън пред кралския замък във Варшава – символ на града, който е бил разрушен през Втората световна война и впоследствие възстановен.

Байдън каза, че „жаждата“ на руския президент Владимир Путин за „земя и власт“ се е сблъскала не само с украинските въоръжени сили, а и с „желязната решимост на американците“.

Путин: Русия трябва да е готова да тества ядрени оръжия

„Украйна никога няма да се превърне в победа за Русия. Никога“, подчерта президентът на САЩ.

Американският лидер предупреди, че предстоят „тежки и изпълнени с горчивина дни“, но САЩ и съюзниците им „ще пазят гърба на Украйна още дълго“, предаде Асошиейтед прес.

Байдън каза още, че САЩ и партньорите им ще обявят тази седмица нови санкции срещу Русия заради инвазията на Москва в Украйна, съобщи Ройтерс.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм