Димитровград вече е пълноправен член на Мрежата на балканските градове В40, съобщи в личния си профил в социалната мрежа кметът на общината Иво Димов.


Мрежата е учредена през 2021г. от кметовете на Истанбул, Белград, Атина, Сараево, Солун, Дубровник, Тирана, Скопие и други от 11 държави.


Церемонията по разширяване на B40 се проведе в София в присъствието на кмета на Истанбул Екрем Имамоглу, който гостува в столицата на България по покана на кмета  Йорданка Фандъкова. С активното съдействие на НСОРБ 10 от кметовете на български общини положиха подписи за участие и поставиха основата за разширяване на мрежата, разказва Иво Димов. 


С подписа си под декларацията кметовете поемат ангажимент да работят за регионално сътрудничество, демокрация, мир и стабилност между градовете. Основен акцент се поставя върху зелената трансформация, иновациите и интелигентните градове, туризъм и сътрудничество, допълва димитровградският кмет.


Мрежата B40 е създадена на база опита на международни инициативи, като C40, G20, G7, а амбицията е да обхване поне 100 градове от Балканите.