В ролята на интервюиран, а не на интервюиращ, в предаването "Посока Култура" по Дарик радио влезе носителят на тазгодишната Награда на София в раздел "Критика и журналистика" - Димитър Стоянович - сценарист, журналист и телевизионен водещ.

Той разказа защо и кога е тръгнал към този сектор в журналистиката: "Както повечето неща в моя живот - напълно случайно. Още от студент започнах да се занимавам с телевизия, с предавания. Още с първите предавания, които правехме - "Пътеводител на историческия стопаджия" - те някак си бяха критични. Те бяха сатира на цялата ни патриотарска гледна точка към историята. Тогава ни спряха със скандал, имаше бунтове, Кеворк Кеворкян ни осъди. Оттам тръгнахме с телевизията", сподели Стоянович.

"Няколко пъти отказах да съм водещ на предаването "Денят започва с култура". Накрая те казаха, че предстоят промени и има опасност това предаване да не продължи да функционира. Тогава истинският българин в мен се обади и от инат казах "добре". Беше много хубаво докато водех седмица или две в месеца, сега вече водя всеки ден", разказа още той.

Димитър Стоянович заяви, че не е изгубил смисъла. "За себе си категорично не съм го изгубил, защото този процес сам по себе си ми е интересен. Страшно любопитно ми е всичко, що се отнася до културата", допълни той.

"Що се отнася до обществото, имам големи съмнения, без да искам да подценявам средата - смятам, че публиката в голямата си част дълбоко не се интересува от нещата, от които ние с вас се вълнуваме, страдаме, четем", каза още Димитър Стоянович.

Запитан как да разширим хората за смисъл, той посочи, че е много важно точно тези въпроси да се задават на държавници.

"Аз мога да дам само мой пример. Тотален ескейпизъм - поне да създаваш около себе си нови хора, които са посветени на изкуството, на културата, на любопитството. Да будиш любопитството в едни хора, които идват след теб".

"Повечето хора, с които работя, са много по-малки от мен", отбеляза Стоянович и допълни, че там усеща дефицити. "Изграждат се дислектични дупки, огромни празнини, тотална липса на комуникационни способности. А талант има", каза той.

Димитър Стоянович обясни, че според него това се дължи на много фактори, най-вече на липса някой да те издърпа на брега. "Удавниците сме много, но този, който е на брега, е ключов фактор. Това важи за всеки - на всекиго от нас някой през годините е подавал ръка или го е удрял през ръцете", коментира още той.

Стоянович сподели и че новият му филм - „Плът“ - е на финалната права и се очаква да излезе догодина.

Сюжетът е изграден от три паралелни истории - първата показва отношенията между Надежда, преводачка и нейната дъщеря, втората разкрива абзаци от романа, който Надежда превежда, а третата се занимава с микрокосмоса на туморните клетки. Лентата разказва за болезнените преживявания на Надежда, която, докато превежда романа „Плът“ на измисления носител на Нобелова награда Юкио Кобаяши, открива, че има тумор на главата.

Останалият актьорски състав включва популярни български актьори като Юлиан Вергов, Диляна Попова, Рашко Младенов, Рушен Видинлиев, Назим Каракурт, Стефан Мавродиев и Николаос Цитиридис.

Оператор на филма е Рали Ралчев.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм