Защо и как историята за любовта между румънците Лиз и Даниел Барнути се превръща в сюжет на документалния филм "Моят мюсюлмански съпруг"? Пред Мирослав Боршош в предаването "Посока Култура" по Дарик радио двамата разказаха за любовта си и за заснемането на тази сложна и за живеене, и за заснемане история.

"Краткият отговор е любов". - Така Лиз отговори на въпроса какво ги е накарало да заснемат историята си.

Даниел от своя страна даде дългият отговор: "Когато се запознахме аз вече работех по този проект, бях в етап разработка на сценария и моята мотивация тогава беше това да е едно послание срещу предразсъдъците и стереотипите, които имаме към хората от различна култура и с различни представи от нашите. Запознахме се в едно кино през общ познат. След това започнахме да си говорим, започнахме връзка. Аз много снимах, заото обичам да снимам. И така започнахме този проект заедно", обясни той.

"Знаехме, че предвид това, че между нас има определни културни разлики, това ще е някаква трансформация, някакво пътуване, и по пътя имаше много изненади, защото когато двама човека се съберат в брак, това са две истории, две системи на семейни ценности, има някакъв сблъсък", добави още Даниел.

Лиз сподели, че в началото не е знаела какво да очаква, много от приятелите ѝ са ѝ казвали, че е луда. "Не исках да се отдавам на предразсъдъци, исках да дам шанс на Даниел. Лека-полека започнах да узнавам повече за неговата религия, макар вече да знаех някакви неща за исляма, но само лошите неща, които циркулират в пресата. След това, когато видях техния свят, макар да са различни от нас, видях, че са много мили хора. Начинът, по който третираха мен и жените като цяло е много различен от това, което знаех от медиите", разказа тя.

"Ние осъзнахме, че различните ни култури нямат особено значение. Конфликтът се появява, когато аз си повярвам, че с нещо съм по-добър от теб, или ти, че си по-добър от мен. В началото искахме да направим един диалог между културите и да се види това, че просто е важно да разбираш другия и всеки да е свободен. Да си свободен да имаш своята култура, но да уважаваш другия", коментира Даниел.

Лиз от своя страна отбеляза, че невинаги всичко е било цветя и рози. "Беше голямо приключение и понякога си казвахме "това е, не мога повече". Но след това се замисляхме, че не искаме да се развеждаме, искаме да се опитаме да направим всичко възможно, за да функционират тези отношения. Както виждате във филма, ние приемаме помощ от външния свят", посочи тя.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм