Три представителки на различни изкуства - музика, танц и поезия - се обединяват, за да представят творчеството на едни от най-големите личности на романтизма в неделя вечер в центъра на София. С две от тях - примабалерината Веса Тонова и пианистката Надежда Цанова - разговаря Мирослав Боршош в предаването "Посока Култура" по Дарик радио. Третата дама, част от спектакъла, е актрисата Йоана Буковска.

Разговор за жените извън времето и пространството, на които е и посветен и предстоящият спектакъл "Curiossas". За усещането какво е да си жена.

"Йоана Буковска, Веса Тонова - това са все имена, с които за мен е огромно удоволствие да работя. Успели жени, всяка една в нейната сфера. Изключителни. И в сбора на тази много силна женска енергия се раждат и много интересни идеи", каза Надежда Цанова.

По думите й те са направили този спектакъл в едно много трудно време - по времето на Ковид вълната. "Преди 3 години започнахме със сформирането на цялото това нещо и аз съм изключително благодарна, че те откликнаха в такова време. Хареса им идеята и направихме един спектакъл, който показва силата на жената, показва как се е справяла през годините, независимо от обстоятелствата, от факта, че е била по-назад и в семейство, и в работа", обясни още пианистката.

Тя обаче изрази съжалението си, че според нея продължава да е така в много сфери. И даде пример за наскоро излязла класация за най-добрите диригенти в света, в която няма нито една жена.

"Искаме да покажем силата, устойчивостта. Това са силни, знаещи, можещи жени", посочи Надежда Цанова.

"Началото беше точно в пика на Ковид. Когато рязко ни затвориха и всички бяха уплашени", разказа от своя страна Веса Тонова. "Нас винаги ни е спасявало изкуството. Една жена го носи в себе си, тя е възнаградена от божествените сили с това да създава живот и там, където всичко умира, тя да го реабилитира. Неслучайно в българския език "природа" е в женски род", каза още тя.

Според нея един мъж ако няма муза, ако няма любов вътре в себе си, не би могъл да направи всички тези произведения, така че в дъното на всичко е една жена. "Цялата идея на спектакъла е това дъно да изплува по най-елегантния начин, чрез нещата, които всяка една от нас умее да върши най-добре. Да може това дъно да го видим и да се види, че то е чисто, красиво, свято, животворящо", посочи още примабалерината.

"Много сме далеч от феминизма, по съвсем друг начин се опитваме да представим нещата - с една красота, едно изящество, без да налагаме нещо на публиката. Просто показваме това, което правим най-добре", коментира от своя страна Надежда Цанова.

Веса Тонова отбеляза, че всяка една от дамите има музикално образование, така че те стъпватна това, което ги обединява.

Можете да се насладите на поетично-танцовия спектакъл „Curiosas“ днес, 24 септември, от 19 ч. в градинката на храма Св. София. Входът е свободен. "Ще бъде една много красива вечер, ще осветлим и озвучим центъра на София", отбеляза Надежда Цанова.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм