Пловдив е все още център и арена на множество събития. Повечето хора, които идват в Пловдив, туристи, чужденци, софиянци, хора от морето, които бягат от морето по необясними за мен причини идват до Пловдив. И самите плодивчани, разбира се, се радват на един много богат календар, лятото.

„Има едно място в Пловдив, което го няма в София. Това е Античният театър. Това е много привлекателно място. То е по принцип сътворено за такъв тип събития, но полека-лека след Пловдив, европейска столица на културата, което колкото и противоречиво събитие да беше, все пак се отвориха нови светове и нови възможности за нашия град. И аз читам, че това е една естествена децентрализация на културата също, защото не може всичко да се случва в София, трябва и в Пловдив и в другите големи градове. Още повече, че много хора вече, както чух и събеседничката преди мен, се целят в нови, нестандартни пространства, съвсем извън градовете, където да реализират събития, фестивали, концерти, съвременно изкуство и всичките му прояви. Той, че това е много хубаво освобождение на мисленето на творците и на организаторите на фестивали, защото те изнасят, и всъщност ние изнасим, опитваме се да изнесем културата в други малки пространства, където тя се намира в друг контекст.

Пловдив джаз самър, ама, всъщност е, така се каже, бранд на Пловдив джаз фест. От миналата година направихме първото издание, тази година е второто издание, а Пловдив джаз фест тази година ще бъде за 9-та поредна година. Тази година в фокуса на фестивала е традиционната фолклорна музика в отношение с джаза и джазовите изразни средства като импровизация, защото трябва да се каже, че напоследък вече не се говори точно за джаз, а се говори по-скоро за импровизационна музика. 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм