За културата и нейната цена, как се финансира тя и къде е България в общата европейска картина. Темата коментира в предаването "Посока Култура" по Дарик радио д-р Диана Андреева - директор на Обсерватория по икономика в културата. Тя е и преподавател е в НАТФИЗ и УНСС по специалности, свързани с разглеждането на културата в икономически аспект.

"Голямото предизвикателство е българската култура да бъде национален приоритет, но с прилежаща финансова рамка. Талант в българската култура имаме, въпросът е той да бъде финансиран, да бъде развит. Да можем да експонираме всичко, което се създава в българската култура", заяви тя.

"Това е едно голямо предизвикателство и за политиците, и за нас като участници в културната политика и културния сектор - да настояваме за написаното с думи приоритизиране на българската култура, в това число и във внесените промени на българската Конституция. Всичко звучи много добре, но ми прави впечатление, че поредица правитлества и политически сили изписват културата като приоритет, но след това забравят финансовата рамка", отбеляза д-р Андреева.

Тя е на мнение, че от културата не се взима, но не се дава достатъчно.

Миналата се проведе кръгла маса в парламента на тема "Устойчиво финансиране на българската култура". Форумът се организира от парламентарната комисия по културата и медиите, Министерството на културата, Националното сдружение на общините и Обсерваторията по икономика на културата. Сред темите са и възможностите за нарастване на финансирането за обществените медии - Българското национално радио и Българската национална телевизия,  Българската телеграфна агенция и Съвета за електронни медии.

"Организирахме кръглата маса с Комисията по култура и медии в Народното събрание, Министерството на културата, Националното сдружение на общините и трябва да кажем, че имаше изключително широко представителство. За първи път се събираме в навечерието на бюджетната процедура и дебатираме финансовата рамка", обясни д-р Диана Андреева.

Тя посочи, че Министерството на финансите има консервативна политика по отношение на участие в публични дискусии и отбеляза, че са били организирани повече от 60-70 събития, но единица са случаите, в които от финансовото министерство са отишли да дебатират.

"За Министерството на финансите е важно да чуе аргументацията, която идва отдолу нагоре за всеки сектор, така че диалог следва да се води", заяви д-р Андреева.

По думите й има дефицит на разбиране за важността и ценността на културните дейности. "Аз вярвам в диалога, който следва да се води, затова и направихме тази кръгла маса", допълни тя.

"Акцентът е запащането на труда, това е основата в културата и културните дейности - това следва да се случи", категорична е д-р Андреева.

"Тук има и един елемент, който е проблематичен - Министерството на културата невинаги успява да артикулира с конкретика и анализи проблемите, особено по отношение на дейностите, които излизат дори извън техния обхват. А ние разчитаме, че Министерството на културата, като принципал на българската културна политика, ще води активен диалог. Очевидно има нужда от подкрепа - така аз разчитам цялата тази ситуация по отношение на бюджета", коментира д-р Диана Андреева.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм