Крайните политически сили се възползват от страха, емоциите и натрупаните недоволства на обществата, за да привличат своя електорат.

Това коментира в ефира на Дарик експертът по външна политика Димитър Бечев. По думите му в масовия случай този тип партии са десни единствено по отношение на социални и културни теми, но не и що се отнася до икономиката.

Бечев обясни, че спецификите на крайните партии се различават в конкретните страни, но в общия случай става дума за популисти, които се опират темите, които са на дневен ред.

“Както в Европейския съюз, така и в други части на света, виждаме, че глобализацията води до усещане за несигурност за някакви части от обществото, което води до възможност за партии, които не са в мейнстрийма да експлоатират това недоволство и несигурност. 

Културните  противоречия, миграцията, промяната на обществата, също са такъв фактор. Още от 70-80 години насам тези крайни партии използват този тип нагласи срещу миграцията и срещу загубата на национална идентичност. Това го имаме и в България. “Възраждане” използва най-вече темата за Украйна, но те са интуитивни и винаги имат и други неща.

Този тип партии са популистки и те нямат някаква съдържателност. Те гонят това, което е популярно в момента. Беше Covid-19 до преди няколко години, сега войната в Украйна, утре може да се окаже Зелената сделка. Има го този момент на гъвкавост и на политическо предприемачество, които наблюдаваме в този спектър.” 

Димитър Бачев коментира, че макар този тип партии да се определят като крайна десница, те всъщност са в този политически спектър само по социални и културни теми.

“Що се отнася до икономиката, много от тези партии не подкрепят свободния пазар, напротив те са за намеса на държавата и по-голяма степен на преразпределение. Но въпроса е кой трябва да получава тези допълнителни ресурси, кого трябва защитаваме? И техният отговор е, че трябва да помагаме на нашето сродно население, на етнически еднородните, а не малцинства, мигрантите и т.нат.”

Според Бечев в България от 2001 година насам популистките партии са печелили и са трупали точки. “Пазар за такъв тип говорене и такъв тип политика в нашата страна винаги е имало. Иронията е, че сега в т.нар. “укрепнали демокрации” в Западна Европа се наблюдава нещо подобно. Полушеговито можем да кажем, че в България сме били дори преди тренда”.

Гледайте целия разговор в прикачения файл.