Димитър Бечев, старши сътрудник в Carnegie Europe и преподавател в
Оксфорд, коментира влизането в сила на санкциите по отношение на руския петрол и как те засягат страните, свързани с нефтопровода "Дружба": "Когато влязоха в сила санкциите по отношение на руския петрол - България,Унгария, Словакия и другите страни, свързани с нефтопровода "Дружба", се договориха, че доставките по море ще бъдат продължени."

"На практика България се превърна в третия вносител на руски суров петрол след Индия, Турция и Китай, което е впечатляващо", допълни той.

Според Бечев санкциите не дават пълен резултат: "Санкциите не работят в пълния си обем. Има нужда от действия. "Лукойл" се опитваше да запази позициите си, плащайки минимални данъци.Те предложиха този компромис, само за да останат на българския пазар."

"Нещата се обърнаха, Русия стана бреме, а не източник на приходи и политически ползи", заяви той.

Шенген

Старши сътрудникът в Carnegie Europe и преподавател в
Оксфорд коментира и въпроса за влизането на България в Шенген: "Ако става въпрос за корупция, Шенген е непостижима цел за България".

"Рюте няма какво да губи, защото той вече няма да бъде премиер (*бел.ред. Марк Рюте - министър-председателят на Нидерландия, който се оттегля от политиката). Ако поставим някаква летва, България няма как да влезе в Шенген, тъй като корупцията е системно явление, което не може да се изкорени от днес за утре. Техническите условия отдавна изпълнихме", заключи Бечев.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм