Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен обяви победа в нощта на изборите за европейски парламент на 9 юни. Фактите са ясни – Европейската народна партия остава най-голяма политическа сила в Страсбург със 189 депутата. Въпреки това не може да не се отбележи, че крайнодесните формации също бележат ръст и вече стават незаобиколим фактор за вземането на решения на европейско ниво.

Евроскептични и популистки партии отбелязаха пробив, сред които Националният сбор на Марин Льо Пен, чийто триумф предизвика изненадващия призив на френския президент Еманюел Макрон за предсрочни избори. В Нидерландия формацията на Герт Вилдерс пък спечели 8 места в ЕП, за сравнение преди 5 години имаше само 1.

Според анализатори съкрушителният удар, нанесен на либералите във Франция и на Зелените в Германия, ще затрудни основния центристки алианс при определянето на курса на Европа през следващите пет години, като ще застраши ключови проекти на ЕС, включително Зелената сделка.

"Спечелихме европейските избори, ние сме най-силната партия, ние сме котвата на стабилността и хората признаха нашето лидерство през последните пет години", заяви фон дер Лайен пред поддръжници в неделя, когато все още течеше броенето на бюлетините.

Тя обаче ще се изправи пред трудности за осигуряване на нов мандат начело на Комисията. Въпреки изместването вдясно в ЕП , фон дер Лайен, член на консервативния Християндемократически съюз на Германия, беше сред основните победители на изборите. 65-годишната германка видя, че дясноцентристката ЕНП увеличава броя на местата, които има в Европейския парламент, тъй като центристките сили запазват общо мнозинство в законодателния орган на 27-членния блок, разположен в Страсбург.

Новите 720 - какъв е обликът на следващия Европейски парламент?

Наред със силното представяне на Националния сбор във Франция, групата на "Идентичност и демокрация" беше подкрепена от победата на Австрийската партия на свободата, която събра над 25% от гласовете, и от силното представяне на нидерландската Партия на свободата с над 17%.

В Белгия министър-председателят Александър Де Кроо обяви оставката си след поражението на неговата партия "Фламандски либерали и демократи", която изостана от фламандската националистическа партия "Влаамс Беланг".

Въпреки че е обект на скандали, партията "Алтернатива за Германия" (AfD) зае второ място в най-голямата икономика в Европа с 16% от гласовете, изпреварвайки партията на канцлера Олаф Шолц, Социалдемократите, и с 5 процентни пункта повече от 2019 г.

Италианският министър-председател Джорджа Мелони пък увеличи повече от два пъти местата на своята партия в Европейския парламент.