50 на 50 е шансът да имаме правителство, дори то да бъде експертно. Това заяви в предаването „Без Претенции“ по Дарик политологът доц. Иво Инджов. Той добави, че шансът за избори на есен е реален.

По думите на Инджов, Пеевски провокира Борисов, защото има такъв стил на поведение. „Неговата политическа тежест нарасна, но твърденията, че той командва Борисов са преувеличени“, каза политологът. Заедно с пиар експерта Диана Дамянова, двамата се обединиха около тезата, че не бива да се отнема значимостта на Борисов, тъй като “на него дължим 12 години управление“

“Борисов и Пеевски са еднакво неприемливи или еднакво приемливи. Ние имахме 12 години управление на Борисов, който именно създаде кръговете от корупция. Той имаше лоша представа за управлението. Той вече е доста начетен политик.

От пиарска гледна точка се справя похвално. Но той имаше вредна гледна точка за това как се управлява държавата. За него държавата се управляваше като “нахраним нашите”, да накараме бизнеса да седне на маса да се разбере. Сиреч една форма на задкулисно управление, която доведе до това, че всъщност националният ресурс беше изцеждан по един абсолютно неприемлив начин.

Аз не бих нарекла това само корупция, а с много други думи. Така или иначе моделът на Борисов - онзи модел - не е добър, защото той съсипва националния ресурс. Друг е въпросът дали човек може да ремонтира самия себе си и аз тук казвам - може”, коментира Дамянова. 

Тя подчерта, че лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов няма амбиции просто да управлява в следващите 3 години, а да напише „глава в учебника по история“.

„Борисов играе за паметник. Той иска да напише глава в учебника по история и тя да се казва, както има много политици от времето на Де Гол. Ако иска да извърви тази битка, трябва да се промени. Старият модел не помага. Пеевски също ще иска да се промени, за да промени санкциите „Магнитски“ и затова ще се покаже като евроатлантик“, допълни Дамянова.

Диана Дамянова: Борисов играе за паметник, иска да напише глава в учебника по история

Доц. Иво Инджов коментира бъдещето на ПП-ДБ като прогнозира, че формацията може да свърши като НДСВ:

„Аз допускам, че ПП ще приключат като НДСВ, даже може и по-бързо от НДСВ. Сега политическата ситуация е много динамична. Те нямат създадени структури по места, нямат и идеология, която да ги споява под някаква форма. Те са в насипно състояние, по-скоро ДБ ще успее да се запази“

Инджов допълни, че голяма грешка на ПП-ДБ е било, че не са подписали коалиционни споразумение с ГЕРБ и ДПС в самото начало, а самата "сглобка" е било същинско "самоубийство". Дамянова  пък определи коалицията като „оформени идиоти“, защото са си мислили, че могат да „изпързалят“ Пеевски и Борисов.

Гледайте и слушайте целия разговор в прикачените файлове.