Девет са липсващите лекарства в българската аптечна мрежа, стана ясно след второто заседание на новосформирания Специализиран съвет за контрол над снабдяването с лекарства, който се събира веднъж седмично.

Здравният министър Асен Меджидиев информира, че днес са взети няколко решения за справяне с недостига на лекарства. Едно от тях е създаването на единна номенклатура на медикаментите, отпускани от лекар, която ще се изразява в машинно четим продуктов код върху опаковката на всяко лекарство.

Ново заболяване в резултат на Ковид запушва съдовете на тялото

Министър Меджидиев обясни, че единната номенклатура ще позволи по-бързо проследяване на доставяните в България и отпусканите на пациенти количества лекарствени продукти, на базата на постъпващата от участниците в лекарственото снабдяване информация в Позитивния лекарствен списък на Република България (СЕСПА), както и анализ за причините за недостига на всеки конкретен лекарствен продукт.

В момента се работи и по създаването на алгоритъм, на базата на който компетентните органи да предприемат действия за предотвратяване на недостиг в зависимост от причините за всеки отделен случай. Това стана ясно още от думите на министъра, който мотивира решението с различните причини, в т.ч. технологични, производствени, логистични и т.н., за недостига на лекарствени продукти в страната.

Специализиран съвет ще следи какви лекарства липсват в аптеките

Ще бъде подобрена ефективността на отчитането на лекарствени продукти, заплащани от НЗОК, като ще се обсъдят и промени в нормативната уредба, чрез които да се засили контролът и да се гарантира прозрачността на лекарствоснабдяване, съобщи още здравният министър. В тази връзка на членовете на Специализирания съвет за контрол над лекарствоснабдяването е възложено да изготвят конкретни предложения, в т.ч. и за СЕСПА. 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм