9,70 процента е избирателната активност в Русенска област по последни данни на Районната избирателна комисия. Изборният ден в региона протича нормално.

Към момента проблеми има с девет електронни устройства за гласуване. Очаква се решение на ЦИК, че с тези машини окончателно няма да се гласува. За още две устройства в Русенско се очаква информация дали изпратените на място техници ще успееят на отстранят повредата, обясни председателят на РИК-Русе Милена Хинкова. В секциите, където машините не работят, се гласува с хартиени бюлетини.

Секциите в Русенска област са общо 336, като в 290 от тях се гласува машинно. Над 95% от избирателите в региона могат да гласуват чрез електронно устройство. Само в 46 секции се гласува с хартиени бюлетини, като 12 от тях са допълнителните. По предварителни данни от ГРАО броят на избирателите в региона е 202 236, като най-много те са в община Русе 144 440. Подвижните секции за хора с увреждания са по две в Русе и Ветово, както и по една в Бяла и Ценово. В Русе по една секция са разкрити в двете университетски болници, в ареста и в Центъра за психично здраве.

Кандидатите за народни представители от региона са 189 от 21 партии и коалиции. Броят на мандатите е с един по-малко от предходните избори. Седем ще са народните представители от русенско в следващия парламент.