ЦИК обяви състава на Районната избирателна комисия в Русе за изборите за българските членове на Европейския парламент и за народни представители на 9 юни.

След като на проведените миналата неделя консултации политическите сили не успяха да постигнат консенсус относно председателя и секретаря на РИК, съставът се наложи да бъде определен от ЦИК.  С решение от днес за председател на РИК-Русе е избрана Милена Хинкова, издигната от „БСП за България“. Тя оглавяваше комисията при последните пет вота в страната. Общо четирима ще са заместник-председателите като това са: Стела Стоилова - издигната от ГЕРБ-СДС, Шейнур Еюб от ДПС, Лиляна Владимирова от ПП „Възраждане“ и Ина Райчева от ИТН. Секретар на комисията ще е Иван Дойнов от ПП-ДБ.

Разпределението на местата на парламентарно представените политически сили в РИК е: ГЕРБ-СДС – 4 членове, ПП-ДБ – 3 членове, ДПС и ПП „Възраждане“  – по 2 членове, „БСП за България“ и ИТН – по 1 член. В тази бройна влиза и ръководният състав. Членовете на РИК, извън ръководния състав, са: Миглена Ангелова, Борислав Жечев, Стефан Донев, Бранимир Стефанов, Стефан Бонев, Есин Вейсалова-Митева, Димитър Димитров. 

РИК встъпва в правомощията си от утре, като решението на Централната избирателна комисия подлежи на обжалване пред ВАС в 3-дневен срок от обявяването му. Евентуално обжалване обаче не спира дейността на РИК. Утре от Областната администрация в града ще връчат печатите на РИК, с които комисията ще работи на предстоящите избори 2 в 1.