Нормализира се обстановката в страната след падналите снеговалежи. Основните пътища в Северозападна и Североизточна България са почистени. Все още обаче десетки населени места са без електричество.

В област Разград всички пътни артерии – и главни, и второстепенни са отворени за движение. След вчерашния неучебен ден, децата вече са в класните стаи. Това обясни пред Дарик областният управител Владимир Димитров. Той уточни, че все още има населени места без ток и вода, но се работи по възстановяването им.

Малко по-късно през деня ще стане ясно дали бедственото положение в областта ще остане сила до утре в 10.30 или още днес ще бъде отменено.

В област Монтана всички пътища са проходими при зимни условия. Областният управител Ивайло Антонов заяви, че няма бедстващи хора, възстановено е водоподаването, единственият проблем е електрозахранването в малките наслени места.

Антонов уточни, че дори в тежката зимна ситуация проходът Петрохан не е затварян.

В област Силистра също обстановката се нормализира. Областният управител Минчо Йорданов коментира, че основните пътищата са почистени, като се довършват второкласните и третокласните пътища. Все още има населени без ток.

До няколко часа се очаква токът в тези населени места да бъде пуснат.

В област Шумен обстановката е спокойна. Областният управител проф. Добромир Добрев обясни, че в някои населени места електричеството все още не е възстановено.

Проф. Добрев обърна внимание, че проблемът с електроподаването е системен, по думите му са необходими повече екипи на електроснабдителните дружества, както и инвестиции в малките населени места, за да не се повтарят подобни ситуации.

Лавинна опасност на Витоша

След обилните снеговалежи в последните няколко дни, придружени със силни ветрове, негативните форми на релефа по стената на Витоша са се напълнили със сняг, което означава, че може да има лавинна опасност по тези места, предупредиха от Планинската спасителна служба (ПСС) – Отряд София във Фейсбук.

Планинските спасители препоръчват при разходки на Витоша над хижа Алеко туристите да минават само по „Зелената писта“, следваща сравнително безопасния зимен маршрут.

Ако все пак се озовете на стената, избягвайте да минавате под въжетата на старите лифтове и влекове, тъй като там са основните „дупки“, по които падат лавини, апелираха от ПСС и обърнаха внимание, че там неведнъж е имало инциденти, някои от които фатални.

Нестандартен протест

Припомняме, че вчера, 27 ноември, заради липсата на ток мъж от село Калипетрово нахлу в офиса на Енергото в Силистра, за да направи сандвичи за семейството си. Селото му е останало без електричество за повече от 24 часа и за да привлече вниманието на отговорните институции, мъжът занесе в сградата, където се помещава електроразпределителното дружество, хляб, дъска за рязане, нож, хранителни продукти и малка скара.

Опитите на охраната да спре нестандартния протест на гражданина не се увенчаха с успех, а той заяви, че няма да си тръгне, докато не приготви закуска за семейството си.

След спорове охранителите отказват да осигурят разклонител на недоволния мъж, а за да успее да включи скарата за сандвичи, той изключва машината за теглене на билети и успява да направи закуска за децата си.

Недоволния гражданин заяви, че кани всички, които нямат ток да се присъединят към него за закуска, начело с кмета на село Калипетрово.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм