В 14 области в страната има предупреждение за силен вятър, който в комбинация с натрупалия сняг може да доведе до нови падания и счупвания на дървета, клони и електроповоди, каза директорът на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” Александър Джартов. Заради очакваното затопляне на времето се наблюдават и язовирите, за да не се допусне преливане.

Обстановката в страната след обилните снеговалежи е значително по-спокойна, но все още има около 90 000 души без ток, както и населени места без водоподаване. 

За последното денонощие към службите на пожарната са постъпили само 58 сигнала, основно за паднали дървета и клони, каза директорът на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” Александър Джартов.

Повишена е лавинната опасност във всички планини в страната. За това предупреждават от планинската спасителна служба.  Във високите части духат силни до бурни ветрове. Спасителите съвет хората, които въпреки това са решили да тръгнат към планината да бъдат добре екипирани и подготвени за зимни условия.

Условията за туризъм във високите части на планините са лоши, в подветрените зони е натрупан много сняг, което обуславя и голяма опасност от лавини. Това заяви пред Дарик радио Явор Каролев дежурен в Планинската спасителна служба. Той уточни, че в по-ниските, горските части, условията са по-добри.

Каролев предупреди, че горските пътеки все още не са добре утъпкани и хората трябва да внимават. А ако случайно турист претърпи инцидент препоръката е да се звъни на 112.

От Планинската спасителна служба напомнят да не се забравя планинската застраховка.

Междувременно обстановката в страната след обилните снеговалежи започна да се нормализира, но все още има критични места. Без ток, а в някои общини и без вода, продължават да са десетки хиляди домакинства в Северна България.

Екипите на електроразпределителните дружества вчера не успяха да стигнат до тях заради затворени пътища. Най-тежка е ситуацията в Разградско. Там на места преспите сняг достигат 2 метра.

Все още няма достъп до някои села в планинските части на областите Велико Търново, Ловеч, Враца, Плевен и Габрово. Няколко села около Сливен и Пловдив също нямат електричество. Днес ще останат затворени 55 училища.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм