Зимните условия на шофиране понякога създават изненадващи ситуации, с които е сложно да се справят дори опитните водачи. Докато заснеженият път може да бъде очевидна опасност за шофиране, път, който само изглежда мокър, също може да бъде измамно хлъзгав.

Поледицата е опасна зимна опасност, тъй като заледеният път невинаги е видим за водача. Всъщност, разтопеният сняг или ледът, който отново замръзва, може да изглежда като сух път, а когато минаваме с колата, да се окаже, че не е. Не е задължително температурите да са под нулата, за да се образува така нареченият още черен лед. Той може да се появи, ако температурите са близки до точката на замръзване или дори няколко градуса над нея.

Докато лъскавата пътна настилка показва очевидно мокър или заледен път, този, който е покрит със слой поледица, ще изглежда малко по-различно. Следете за настилка, която е малко по-тъмна и малко по-мургава от останалата част на пътя - това може да означава, че има “черен лед”. Тъй като той се открива много трудно, водачът може да не разбере, че има заледена пътна настилка, докато автомобилът му не започне да се пързаля. 

Ето няколко съвета за това какво да правите, ако се окаже, че карате върху слой поледица:

  • Веднага щом автомобилът ви започне да се плъзга, свалете крака си от педала на газта. Всъщност последното нещо, което искате да направите, е да дадете повече газ на автомобила си. Много е важно да намалите скоростта, когато шофирате върху поледица или при други зимни пътни условия.
  • Не натискайте спирачките. Въпреки че може да е естествен инстинкт да натиснете спирачките, това само ще доведе до загуба на контрол над автомобила и още по-голямо плъзгане. Натискайте леко спирачния педал, вместо да го натискате силно.
  • Оглеждайте се за проблемни участъци пред вас. Ако подозирате, че може да има черен лед (например, ако видите, че колите пред вас се плъзгат), намалете предавката на по-ниска, преди да навлезете в участъка. По-ниската предавка ще ви принуди да карате по-бавно и ще ви даде по-добър контрол над автомобила.
  • Ако автомобилът ви започне да се пързаля по леда, завъртете волана по посока на пързалянето. Това ще ви помогне да насочите автомобила си обратно в правилната посока.
  • Оставете достатъчно място между вашия автомобил и другите автомобили на пътя. Когато шофирате по път с черен лед, останете доста зад автомобила пред вас (поне на няколкостотин метра), определено не е моментът да се движите отзад. Дори и да сте сигурни, че знаете как да шофирате безопасно върху лед, това не означава, че шофьорът пред вас го знае. Бъдете подготвени, ако другите автомобили започнат да се пързалят.
  • Не си мислете, че сте по-велики от зимните условия, само защото карате камион или голям спортен автомобил, например. Въпреки че автомобилите със задвижване на четирите колела са чудесни за шофиране в сериозен снеговалеж, положението е различно, когато става въпрос за шофиране върху лед. Всъщност, превозните средства със задвижване на четирите колела нямат предимство пред обикновените автомобили, когато става въпрос за шофиране върху поледица, така че не забравяйте да вземете необходимите предпазни мерки, независимо от вида на превозното средство, което управлявате. 

Други предпазни мерки

Уверете се, че гумите ви са в добро състояние, като част от основната рутинна поддръжка на автомобила. Износените гуми ще затруднят значително шофирането върху поледица. Уверете се, че между гумите и пътната настилка има достатъчно сцепление.

Черният лед се среща най-често по пътища, които минават около водни басейни (като езера и реки), в тунели и в сенчести или селски райони. Мостовете и надлезите също са често срещани места за образуване на черен лед. Бъдете особено внимателни на мостовете и надлезите, където пътната повърхност замръзва по-бързо. Дори да сте се движили по магистралата без проблем, надлезът или мостът може да се окаже неочаквано заледен.

Не забравяйте да поставите предпазния си колан. Шофирането през зимата винаги е непредсказуемо, затова бъдете подготвени за неочакваното и се грижете за своята безопасност.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм