Поледицата е много тънък слой лед, който се образува когато завали дъжд от преизстудени водни капки (с температура под 0°С). С докосването си до земната повърхност или до предметите по нея, капките мигновено замръзват, като покриват всичко с прозрачен лед. Поледица се получава и тогава, когато вали дъжд върху повърхнина с отрицателни температури. Тя е характерно явление за края на есента или за началото на пролетта в умерените ширини.

Явлението е опасно, тъй като може да не се види и ако е по тротоар, пешеходецът да се подхлъзне. Шофьорите също трябва да внимават, като тук и зимните гуми не могат да бъдат гаранция.

Тази тънка кора лед има цвета на материала под нея и е много трудно забележима. Може да създаде хлъзгави и опасни условия, без шофьорите или пешеходците да забележат променящите се метеорологични условия.

В действителност този лед е толкова тънък, че е напълно прозрачен и по тази причина изглежда същия цвят какъвто е предметът, обикновено черен асфалт. Може да се образува на повърхността на вода, а също така на мостове. Магнезиев дихлорид или калциев дихлорид се използват вместо сол при по-ниски температури за борба с поледицата.

Поледицата е най-разпространена в ранните сутрешни часове, особено след като разтопеният сняг по пътищата е замръзнал през нощта, когато температурата паднат под нулата. Може да се образува и когато пътните платна са хлъзгави от дъжд и температурите паднат под нулата през нощта.

И обяснението от специалистите от НИМХ, придружено със снимка, на която се вижда твърд валеж, който падайки през дебел слой топъл въздух се топи и вече е от дъжд. Преди да достигне земята, дъждът от своя страна, преминавайки през тънък, студен слой близо до земята (изстинал и поради наличието на снежна покривка), замръзва на повърхността и образува така наречената поледица.

*Използвана е и информация от Уикипедия 

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм