На извънредно заседание Народното събрание ще разгледа на първо четене проекта за държавния бюджет за 2024 година. В него е заложен дефицит от 3%, ръст на икономиката от 3.2% и средносрочна инфлация от 4.8 на сто. 

Финансовата рамка, предложена от Асен Василев срещна сериозни критики както от парламентарните партии, така и от синдикати и работодатели. Бизнесът многократно настоя да се поддържа дефицит, който е много по-близък до 0.

Според Василев обаче това би било политика на „стабилна бедност”. В проекта за централния бюджет е заложен ръст на доходите и увеличение на пенсиите с 11%. Предвижда се увеличение на минималната работна заплата с почти 20% до сумата от 933 лева. Асен Василев подчерта че основната идея на така изготвения бюджет е повишаване на доходите на населението, защото по думите му няма развита икономика с евтина работна ръка.

Догодина прогнозата на ведомството е растежът на икономиката да се повиши до 3,2 на сто в сравнение с 1,8 на сто за 2023 г. През 2024 г. се очаква инфлацията да се понижи значително до 4,8 на сто при 9,1 на сто през 2023 г., като в средносрочен план да се забавя и трайно да остане ниска. 

Очаква се безработицата също да намалява плавно и от 4,2 на сто през 2023 г. да стане 4 на сто през 2024 г. 

Динамиката на доходите от труд ще остане висока и през 2024 г. (11,2 на сто) успоредно с очакваното ускоряване на растежа на реалната производителност.

Миналата седмица депутатите приеха на второ четене част от пакета данъчни закони. Гласувани бяха промени в Закона за счетоводството, в закона за акцизите, за данъка върху доходите на физическите лица и в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм