Промените в Закона за съдебната власт, внесени от служебното правителство, влизат за окончателно гласуване в Народното събрание. Измененията уреждат приемането на Кодекс за етично поведение на българските съдии и Кодекс за етично поведение на българските прокурори.

Двата документа трябва да бъдат приети от Висшия съдебен съвет, като се отчитат спецификите на съдийската и прокурорската колегия и различията в професионалния статус и служебните задължения на магистратите.

Депутатите приеха на първо четене промени в Закона за мерките срещу прането на пари

Като втора точка в програмата е фиксирано обсъждане на предложение на "Възраждане", което има за цел да задължи Министерски съвет да изготви доклад за извършените дейности по отношение на предоговарянето на Плана за възстановяване и устойчивост в част енергетика.

Народното събрание задължи служебния кабинет да промени поетите ангажименти за затваряне на мощности в маришкия басейн още на 12 януари тази година. Според Възраждане обаче до този момент няма официална информация как протичат преговорите с Европейската комисия, колко срещи са проведени и защитават ли се българските интереси.  

Депутатите решиха смяната на постоянен адрес вече да не налага смяна и на шофьорската книжка

Очаква се депутатите да обсъдят още участието на България в увеличаването на капитала на Банката за развитие на Съвета на Европа, както и да изслушат доклад за състоянието на въоръжените сили на страната за 2022 година.

Всичко за 49-ото Народно събрание четете ТУК

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм