Да падне ограничението за броя на ловците при ловните излети, поиска от ефира на „Дарик“ – Югоизток Георги Дражев от „Движение Антимафия“. Само така, смята той, една от мерките за ограничаване на чумата по свинете, а именно  намаляване на популацията на диви прасета у нас, ще бъде изпълнена в най-кратки срокове.

„Големият проблем е африканската чума. Разрешаването на този проблем изисква съдействието както на всички български институции, така и на всички граждани. Предложението ми е да отпадне ограничението за броя на ловците по време на ловен излет. Към момента групите могат да бъдат от по 20 души. Това се прави, за да се дадат повече шансове на животните най-общо казано. Днес обаче имаме специфична ситуация, дори бедствено положение, която изисква популацията на диви свине да бъде намалена драстично. По мое мнение, България се забави много с тези мерки“, коментира Дражев.

Той вече е изпратил отворено писмо до земеделския министър Десислава Танева с искане въпросът да бъде разгледан и решен във възможно най-кратки срокове. Темата за броя на хората в ловните дружинки беше повдигнат и самите ловци преди месец.

„Отпадането на това условие, заложено в разпоредбите ще доведе до по-големи групи, по-добро заграждане на районите. А най-важното е, че ще се увеличи рязко ефективността на мерките, предприети от министерството. Тоест за много кратко време ние ще намалим популацията на диви свине, с което ще изпълним най-съществената мярка за ограничаване на чумата“, каза още Георги Дражев.

Според последните данни в държавните регистри, в страната ни има около 100 000 диви прасета. Според Дражев, броят им трябва да бъде значително намален – до 10 000 и то за цялата страна. „Това са много адаптивни животни, които се размножават изключително бързо. На някой тази бройка може да му се стори много малка, но има причина да бъде такава. В последно време има кръстосване на диви с питомни прасета. Те започнаха да раждат по два пъти годишно и ви уверявам, че много голяма част от приплода оцелява“, заяви Дражев.

И призова при отпадане на споменатото ограничение, ловците да бъдат изключително внимателни, да спазват правилата при лов и да се отнасят с необходимото внимание към улова и дезинфекцията на дрехи и оборудване.

 

Още от Георги Дражев, чуйте в звуковия файл: