И днес фигурата на съпредседателя на ДПС Делян Пеевски се оказа водеща в политическите разговори между представители на ПП-ДБ и ГЕРБ.

Първоначално премиерът в оставка акад. Николай Денков обяви, че именно Пеевски е искал да има избори у нас и го определи като “най-голямото зло което се случва на България”.

“Това е абсолютна манипулация. Няма никакъв шанс правителство, към което аз имам отношение да бъде заедно с Делян Пеевски във водеща конфигурация. Господин Пеевски в момента е най-голямото зло, което се случва на България и всъщност голяма част от проблемите, които виждаме са, именно защото той почна да командва процесите. Той почна да командва ГЕРБ. Всъщност той искаше избори и ние отиваме на избори заради него. Тъй че г-н Пеевски може да си говори много неща, истината е, че ние осъзнаваме много добре, че всъщност проблемът на България днес се казва “Делян Пеевски”, заяви Николай Денков.

На въпрос дали това няма да “изгори някакви мостове” за след изборите, министър-председателят в оставка уточни, че не вижда никакви мостове към съпредседателя на ДПС.

Това е метамолфоза в мнението на Денков, който само допреди няколко месеца демонстрираше друга позиция. На 20 януари в интервю за предаването "Стълбището" на Дарик радио, на въпрос за отношенията в управляващото мнозинство, Денков изтъкна:

„Пеевски е избраник на ДПС и ние трябва да работим с него, няма значение дали го харесваме или не“. Тогава Денков и уточни, че управлението без ДПС е невъзможно по две основни причини. Едната е, че много от най-важните решения изискват две трети мнозинство, така че това е "абсолютен императив, за да можем да придвижим целия процес". Втората причина е, че опозицията е изключително агресивна и гласовита в опитите за отклоняване на България от нейното европейско развитие.

Темата “Пеевски” коментира и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Той контрира като обяви, че помни как Денков се е “сгушвал” зад Пеевски.

“Аз не давам оценка на казаното от Денков, но помня, когато дойдоха миньорите от “Марицата” да ги бия тука в парламента, че той се сгуши зад Пеевски. Това го помня до ден нещо. Помня много, много срещи, в които въобще не се разглеждаше такова зло”, се върна в спомените си Борисов.

Той уточни, че ако ДПС и ПП решат да направят коалиция след изборите, ГЕРБ щели да са в опозиция. Борисов заяви, че само с ДПС няма да направи правителство. 

“Аз просто с тези хора вече не знам как ще си говорим след това. Затова пак ще повторя хронологията - водихме преговори, където за четири министри имаше спор от наша страна - категорично не искахме да ги приемем. Йоловски, Асен Василев, Тагарев, Румен Радев”, каза Борисов, визирайки Александър Йоловски - министъра на електронното управление, Асен Василев - министъра на финансите, военният министър Тодор Тагарев и енергийния Румен Радев. 


Борисов продължи:

“Пред мен стоеше листът с министри. Първо подчертах с дебели линии, че остава Асен Василев. На Йоловски му сложих въпрос - да предложим друг човек. Написах собственоръчно на мястото на Христо Гаджев - Тагарев, на мястото на Жечо Станков - Румен Радев. Отговорът беше, че искат и Калин Стоянов да бъде махнат. Сиреч, за един министър ние отидохме на избори. Това е цялата хронология”, заключи лидерът на ГЕРБ и запита: “Какъв Пеевски? Какво ДПС? Като те въобще не са участвали в тези разговори.”

От своя страна Денков уточни, че “няма никакъв шанс ПП-ДБ да направи правителство с ДПС във водеща конфигурация”.

Пеевски: “Точно този човек, на когото му държах ръката...”

Не закъсня и отговорът на Делян Пеевски. “Не мога да повярвам”, каза той по повод обвиненията на акад. Денков, че депутатът от ДПС е най-голямото зло за България.

“Не мога да повярвам, че човекът, за когото се грижих 9 месеца, който видяхте, че изобщо не се справя с длъжността на премиер, и мога да кажа, че е най-слабият премиер в историята на България, говори такива неща. Човекът, който, когато се наложи да отида до тоалетната при срещата с миньорите, ми прати смс с текст „има ли проблем, че излизаш“. Точно този човек, на когото му държах ръката, да го каже това – не мога да повярвам.”, каза Пеевски.

Той заяви, че си обяснява квалификациите на Денков с “безсилието, в което се намира в момента”.

На репортерски въпрос дали има път назад между ДПС и ПП-ДБ, Пеевски отговори:

“Дали ще има път назад, напред, зависи от тях, но това трябва да приключи - да ми звънят постоянно, постоянно да идват, а после пред вас да дават странни изявления. Говори се, че съм бил в централата на ГЕРБ, там съм ходил с Христо Иванов (б.р. - от ДБ). Били сме заедно. И с Прокопиев (б.р. - издателят Иво Прокопиев) сме били заедно”, каза още Пеевски. И на свой ред запита: “Сега казват, че съм зло, с това зло ли живяха 9 месеца в много близки отношения.”

От БСП коментираха, че досегашната сглобка разчиства сметки помежду си, а от ИТН не изключиха връзка между акцията на ДАНС и оставката на главния секретар на МВР Живко Коцев.

Според Кирил Петков от ПП-ДБ в момента започва една от най-мръсните предизборни кампании.

"Реално бухалките се извадиха отново, вчерашния ден - арести на висши длъжностни лица в Митниците, без яснота какво се случва, никой не излиза да казва нищо, изчезва главният секретар, никой не знае къде е, бил си подал оставката, а информацията, която имаме е, че вчера са претърсвали неговия офис", каза той.

Ден по-рано, в сряда, спор за това кой е по-близък до Пеевски се проведе и между Борисов, съпредседателя на ПП Кирил Петков. Тогава Петков призова ГЕРБ да си признаят, че са в неформална коалиция с ДПС. От своя страна Пеевски заяви, че е работил с всички и са свършили "много хубави неща заедно". 

Чуйте коментарите в прикачените звукови файлове.