Прокуратурата повдигна обвинение за участие в организирана престъпна група срещу шефката на Агенция "Митници" Петя Банкова. Тя е задържана за 72 часа, съобщиха от Софийската районна прокуратура (СРП).

Първите действия по разследване са извършени от органите на Комисия за противодействие на корупцията (КПК) въз основа на информация, получена от Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС).

Банкова ще бъде разследвана и по обвинение за търговия с влияние, контрабанда, подкупи, заедно с още три лица, които тя не познава, съобщи адвокатът ѝ Аделина Натина.

Според нея повдигнатото обвинение е пълно с фактологични грешки. Стефан Димитров, Марин Димитров и Николай Николов по прякор Паскал са останалите обвинени лица, задържани заедно с Банкова. Заместникът на Банкова Людмил Маринов, чийто адреси бяха обискирани в сряда, е бил освободен.

Според обвинението престъпната група е действала от януари 2023 г. до 3 април 2024 г. Към момента Банкова не е обвинена за лидер на групата От прокуратурата съобщиха, че на 6 април Софийският градски съд ще реши дали да остави задържаните в ареста.

В парламентът днес съпредседателят на "Продължаваме промяната-Демократична България" Кирил Петков коментира случая с арестите в Агенция "Митници" като заяви, че "в момента започва една от най-мръсните предизборни кампании".

"Реално бухалките се извадиха отново, вчерашния ден - арести на висши длъжностни лица в "Митниците", без яснота какво се случва, никой не излиза да казва нищо, изчезва главният секретар, никой не знае къде е, бил си подал оставката, а информацията, която имаме е, че вчера са претърсвали неговия офис", каза Петков.

Информацията, че офиса на подалия оставка по-рано днес Живко Коцев е бил претърсен, сподели пред медиите и адвокатът на Петя Банкова. Официално потвърждение на въпроса дали Коцев е свързан с разследването обаче към момента няма.