Готовност да продължат да работят съвместно не като политици, а като държавници в запазване на колективен дух, изразиха пред Дарик радио премиерът акад. Николай Денков и вицепримиерът, външен министър и бъдещ министър-председател Мария Габриел. Двамата гостуваха в предаването „Стълбището“ на Константин Вълков в първото си съвместно интервю.

Снимка: Дарик радио

На въпрос за отношенията в управляващото мнозинство, Денков и Габриел изразиха сериозна подкрепа за ДПС. „Пеевски е избраник на ДПС и ние трябва да работим с него, няма значение дали го харесваме или не“. Това каза акад. Денков и уточни, че управлението без ДПС е невъзможно по две основни причини. Едната е, че много от най-важните решения изискват две трети мнозинство, така че това е абсолютен императив, за да можем да придвижим целия процес. Втората причина е, че опозицията е изключително агресивна и гласовита в опитите за отклоняване на България от нейното европейско развитие. Акад. Денков заяви още, че в един момент евроатлантическата ориентация на България е била наистина застрашена.

Мария Габриел пък коментира: „Политическа култура е да не се месиш в изборите на друга партия. Когато си говорим за ДПС нека не забравяме, че през годините техните евродепутати са затвърдили своята евроатлантическа позиция. Да се вгледаме в решенията, които бяха взети в последните седем месеца, те бяха немислими без подкрепата на ДПС.“

Снимка: Дарик радио

Двамата коментираха и избраните за конституционни съдии – шефката на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова и пенсионирания върховен съдия Борислав Белазелков. Акад. Денков заяви, че не е проследил дискусията в детайли, но критиките, които е чул са му се сторили несериозни. За Десислава Атанасова премиерът посочи: „Нямам съмнение, че може да бъде много полезна в КС“. Той уточни, че е работил с нея и, че тя е „човекът, с който подредихме списъкът от закони, които трябваше това Народно събрание да приеме“, а крайният резултат от това той определи като „доста положителен“.

Според Габриел Атанасова има „много високо ниво на професионализъм“ и подчерта, че в момента е важно да се проследи целият процес и да не се спираме до критиките за кандидата.

За настоящото управление на държавата тя коментира, че една от несправедливостите, на които то е сложило край, е, че отново виждаме България активна във формирането на политики за региона, в Европа и в НАТО. И, че имаме нужда от икономика, която продължава да привлича инвестиции.

Акад. Денков от своя страна бе категоричен, че потенциалът за развитие на България е огромен и основен приоритет тази година е да започнем да използваме този потенциал.

Премиерът коментира и процеса по влизане в еврозоната на България, като заяви, че се работи страната ни да бъде приета в еврозоната от 1 януари догодина. Той обаче не изключи възможността това да стане и по-късно – на 1 юли 2025 г. „Страната ни стои добре по отношение на всички показатели. Единственият, по който имаме, така да се каже, препятствие, е инфлацията. Но тя пада и това, за което са говорили, е прегледът на индикатора инфлация да бъде направен по-късно, през есента, когато вече би трябвало да бъде в подходящия диапазон“, каза Денков. По думите му разговорите ще продължат и България има подкрепа и място в еврозоната. Но датата не е сакрална и нищо фатално няма да се случи, ако приемането й стане и по-късно.

“Това, което е сакрално, е да имаме ясна посока и да работим по нея. Ние в правителството сме убедени, че това е от полза за бизнеса, гражданите, повишаване на контрола върху банките и финансовите институции и работим упорито това да стане, колкото може по-скоро”, заяви още акад. Денков.

През 2023 година увеличението на доходите беше по-голямо от инфлацията, а през тази година увеличението на доходите средно ще бъде два пъти и половина от очакваната инфлация, допълни министър-председателят.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм