Разговорите във връзка с ротацията започват днес, но те ще са свързани с принципите, по които ще се направи тя, обяви премиерът Николай Денков пред журналисти след първия блиц контрол за новия политически сезон. По думите му най-правилно е да се сменят министри само там, където има сериозна необходимост. 

От мен за имена на министри, които да се сменят, няма да чуете нищо, категоричен е премиерът. Той уточни, че първоначално дискусията ще е между него и Мария Габриел и след като те постигнат консенсус, едва тогава в нея ще се включат и политическите лидери.

Премиерът коментира, че е абсолютно несериозно грешка на чиновник да бъде основание за смяна на министър Тагарев. Коментарът е във връзка с неизпратената покана на заместник -председателя на Народното събрание за събитие за Богоявление, на което организатор е Министерството на отбраната. Неизпращането на тези покани, какъвто и дискомфорт да е създал, не може да бъде основание за смяна на министър, добави Денков. 

Той коментира, че като цяло всеки един от министрите би могъл да продължи нататък и да остане в редовния кабинет. На въпрос с чий мандат трябва да бъде следващото правителство, Денков посочи, че за него това е напълно технически въпрос. За мен е много важно максимално гладко и бързо да преминем към работата на следващия кабинет. Тези дискусии около ротацията отвличат вниманието и на министрите, посочи премиерът. За неговата роля, дали ще е министър без портфейл, Денков посочи, че още не е решено – обсъждат се различни варианти.

Николай Денков коментира и предложението на ГЕРБ Асен Василев да бъде втори вицепремиер. Според него това е възможен вариант и ако той бъде поставен на масата от ГЕРБ, от ПП-ДБ няма да възразят.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм