На 17 септември, когато църквата почита паметта на светите мъченици София, Вяра, Надежда и Любов, се чества Денят на София. Този ден е обявен за празник на града с решение на Столичния общински съвет от 25 март 1992 г. По този повод от 10 часа ще се проведе тържествена сесия на Столичния общински съвет, която ще бъде и последната за този състав на съвета. На заседанието ще бъдат връчени отличията на Столична община - "Почетен гражданин на град София" и „Почетен знак на Столична община“.

В 11:30 часа пред храма „Света София“, който е дал името на града, ще има тържествен водосвет и ще бъде издигнато знамето на град София. Водосветът ще бъде отслужен от Белоградчишкия епископ Поликарп заедно с Велбъждския епископ Исаак. През деня (от 14:00 часа в Градската галерия) ще бъдат връчени наградите за култура на София. От 18:00 часа ще започне празничен концерт на сцената на „София Съмър Фест“ с участието на Любо Киров, Innerglow и "Юпитер 7". Водещ на концерта ще бъде актьорът Александър Кадиев, а входът е свободен. По случай празника на София ще бъде свободен входът и за постоянната експозиция и временните изложби в регионалния исторически музей в сградата на площад "Бански" № 1, археологическите останки под бул. "Княгиня Мария-Луиза" в Античен културно-комуникационен комплекс „Сердика“, археологическото ниво на храм „Света София“, Триъгълната кула на Сердика, мавзолея костница на княз Александър І Батенберг на бул. „Васил Левски”. Безплатен ще бъде входът и в столичния зоопарк.

На празника на София също ще се проведе традиционният есенен ретро автосалон и парад. Ретро автомобилите ще бъдат паркирани на площад "Александър Батенберг I" от 9 до 13:30 часа.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм