Към днешна дата все още лихвите са рекордно ниски, очакваме плавно повишаване заради механизма, по който се образуват ипотечните креди в България. 2023 година може би лихвите ще се покачат с половин процент за новите клиенти. В края на другата година се очаква до 4% покачване на лихвите в България. Хората трябва да си правят добре сметката, дори 2-3% повишаване на лихвите не е краят на света. Това заяви в „Сиеста“ по Дарик радио председателят на Асоциацията на кредитните посредници в България Деян Василев.

Какво да правим с парите си при инфлация: Кредит за имот или депозит

„Можем да управляваме парите си. Инфлацията е процес, който сравнително подмолно изяжда покупателната способност на спестяванията ни. Традиционно българина имайки спестявания, ги инвестира в имоти, но винаги цените на имотите ще вървят нагоре“, каза още Василев.

„Очаквам лихвите по депозитите да са по 3%-4% годишно. Хората трябва да си правят сметка, да не теглят много кредити, надявам се, да няма финансов колапс, ще има затягане на колани, но това не е нещо ново за нас“, категоричен е той.

Българи закриват влоговете си в банките

На въпрос как еврозоната би се отразила на лихвите, той отговори, че ако сравним страната ни с Румъния, ние сме вече в еврозоната. „Не завиждам на румънците, които получават заплатите си в леи.“

Чуйте какво каза още председателят на Асоциацията на кредитните посредници в България Деян Василев:

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм