Както бяха обявили и предварително, БСП и "Демократична България" отказаха да подкрепят кабинет, който да бъде реализиран с мандата на ГЕРБ. Двете формации проведоха срещи с издигнатия за министър-председател професор Николай Габровски в Народното събрание.

Разговорите с БСП продължиха по-малко от 6 минути, а от Демократична България Габровски получи уверение за подкрепа по някои определени теми в бъдеще.

Борисов: Сформира се коалиция „Лукойл”

Предложеният за премиер професор Николай Габровски посрещна и БСП, и "Демократична България" по един и същи начин.

Съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов обясни, че коалицията отказва да подкрепи кабинет с професор Габровски начело, защото такава е тяхната позиция и тя няма общо с личността на предложения за премиер.

БСП ще се срещне с проф. Николай Габровски

Въпреки това Иванов посочи, че "Демократична България" би подкрепила Габровски по определени теми в бъдеще. Предложеният от ГЕРБ за премиер посочи, че с "Демократична България" имат общи виждания по някои основни теми.

Срещата на Габровски с БСП бе съвсем кратка. С влизането си в зала Изток на Народното събрание лидерът на социалистите Корнелия Нинова отказа подкрепа.

Василев за Донев: Не ме карайте да коментирам полета на гълъба

От "Възраждане" заявиха, че няма да се явят на среща с Габровски, покана за каквато са получили. Лидерът на партията Костадин Костадинов коментира, че различията им по основни въпроси са прекалено големи. Той подчерта, че "Възраждане" ще подкрепят единствено свой мандат за съставяне на правителство и увери, че е готов със състав на кабинет. 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм