Постоянно сме свидетели на това, че различни служби се опитват да получат информация по незаконен начин, което наричаме шпионаж. Ще говорим за такива случаи и в бъдеще и то не само в България, заяви в ефира на Дарик председателят на Софийския форум за сигурност и бивш заместник-министър на отбраната Йордан Божилов. Той коментира последния шпионски скандал, за който съобщиха разследващите.

Припомняме, че двама служители на ГДБОП и ДАНС бяха задържани по подозрение, че са руски шпиони. Според прокуратурата двамата изпращали информация от масивите на службите, свързани с опита за заобикаляне на санкциите на ЕС за руски капитали, които бяха наложени след войната в Украйна.

Въпросът е какви мерки взимаме, за да намалим руското влияние, коментира Божилов. "Възможно е да има хора на различни позиции, които се поставят по една или друга причина в услуга на други държави и затова ние говорим за реформа в тези служби, за да има прозрачност и да се знае, че те работят за това, за което са създадени". По думите на бившия зам.-министър на отбраната е важно да се работи за подобряване на вътрешния контрол в тези служби и такива случаи на злоупотреби да бъдат разкривани.

"Ние трябва да имаме един много по-широк поглед върху сигурността, най-вече върху това как определяме рисковете и заплахите. Защото, когато определим риска и заплахата за националната сигурност, тогава службите могат по-конкретно да формулират техните задачи", уточни Божилов. Той апелира да се гледа на проблема със сигурността комплексно. Да се види нормативната рамка, да се дефинира прецизно какво е това "противодържавна дейност", да имаме много добра концептуална база – стратегии концепции.

От голямо значение са и механизмите за проверка на лоялност на всички служители в държавните институции, заяви още председателят на Софийския форум за сигурност.

Чуйте целия разговор в прикачения звуков файл.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм