Изискванията към отбранителна индустрия нарастват значително заради войната в Украйна. Това каза министърът на отбраната Тодор Тагарев след откриването на конференцията „Нарастващи нужди от подкрепа на отбранителната индустрия и възможности за иновации“. Според него е необходимо бързо развитие и внедряване на нови продукти, както и мащабна производственост.

"Тази година за пръв път от десетилетия бюджетът за отбрана надвишава 2 % от БВП. Инвестиционната част от него е над 1/3, което надвишава дори минималните изисквания", коментира министър Тагарев. Той уточни, че в програмата за инвестиции, внесена в парламента през м.г., която обхваща периода от 2023 г.  до 2032 г., има около 18 млрд. лева за инвестиции "9 млрд. лева от тях са заложени за проектите за самолети и съпътстваща инфраструктура, за кораби и съпътстваща инфраструктура, проектът за "Страйкър" и за радарите. Остават още 9 млрд. лева, които в по-големи количества ще са налични след 2027 г., за да решаваме и останалите проблеми за модернизацията", заяви военният министър.

Шпионския скандал в ГДБОП Тагарев коментира така: "Трябва да се притесняваме от враждебно влияние в нашата страна, защото има сили, които инвестират значителни ресурси с такива цели". 

Чуйте повече в прикачения файл.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм