ДАНС наложи забрана за влизане в България на двама руски граждани, уличени като разузнавачи-нелегали и служители на Службата за външно разузнаване на Руската федерация. За двете лица има данни, че действали против сигурността на страната. По време на пребиването си в България, руските граждани са използвали фалшива самоличност и са имали задача да се сдобият с български документи и правдоподобни биографични данни, които впоследствие да бъдат използвани за разузнавателна дейност извън България. 

ДАНС забрани на руските граждани Владимир Горочкин и Татяна Горочкина да влизат в България, както и на територията на останалите страни-членки на ЕС за период от 5 години.  Установено е, че двамата са разузнавачи-нелегали на Службата за външно разузнаване на Руската федерация и да са действали против сигурността на България.

За периода, в който са пребивавали у нас, двамата руснаци са се представяли за българските граждани Денис Рашков и Диана Рашкова и са използвали фалшиви документи за самоличност.

Според данните на ДАНС уличените руснаци са участвали в операция, целяща разузнавателно проникване чрез използване на чужди самоличности. Основната им цел в България е била да се сдобият с необходимите български документи за самоличност и с правдоподобни биографични данни, които да потвърждават автентичността им. В последствие Владимир Горочкин и Татяна Горочкина е трябвало чрез фалшивите самоличности и документи да извършват разузнавателна дейност извън територията на България.

Подробностите чуйте в прикачения звуков файл.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм