“Не знам дали всичко се върти около Пеевски, но се прави опит да се създаде такова впечатление. Защо няма някаква резистентност от страна на медии и журналисти да се противопоставят на тази претенция? Няма как всичко в българската политика да се върти около Пеевски, най-малкото защото политическата сила, която той представлява, няма нужната бройка народни представители”. Това каза в “Кой говори” с Александър Детев по Дарик радио политологът Даниел Смилов

Даниел Смилов. Снимка: Дарик радио 

Той добави, че чуваме странни неща като това, че Пеевски се предлага за министър-председател. “Няма стандартни политически, политологични аргументи, с които това да бъде обяснено… Като скандална фигура той привлича вниманието на журналистите, но интересът им е е като към скандална личност. Сякаш те приемат неговите претенции, говори се за възход на Пеевски, как ще бъде създадена около него политическа сила, която ще измести едва ли не ГЕРБ. Теорията за скандала не може да обясни това. Медии, основни медии, просто са твърде много зависими от г-н Пеевски. Цветан Василев разви тази теза пред Веселин Дремджиев в TV1”, подчерта още политологът. 

По думите му се забелязва оттегляне по отношение на ДБ, като едно от обясненията е, че гласовете на ДПС са необходими за ключови решения за приемане на поправки в конституцията, но и за смяната на някои регулатори. 

“До голяма степен ДПС и ГЕРБ са в симбиоза, няма никаква дистанция в това, което Пеевски твърди и което ГЕРБ заема като позиция. Тази симбиоза, която беше подозирана, третирахме я като скрита коалиция, сега е видима, излязла е на преден план. Като част от ГЕРБ, ДПс бива въвлечено пълноценно в управлението. Това може би е най-голямото основание за претенциите на Пеевски и желанието му да се изявява”, обобщи Смилов. 

Алексей Лазаров. Снимка: Дарик радио 

Алексей Лазаров, главен редактор на „Капитал“, анализира: “Не съм сигурен, че политологичният анализ към българската политика е въобще възможен, защото политиката е по-скоро имитация. В тези откровено корумпирани партии, каквито са със сигурност ДПС и донякъде ГЕРБ, политиката е все по-неубедителна маска на схемата за овладяване на държавни ресурси и Пеевски играе много важна роля в нея”. 

Лазаров обясни и казуса със Здравната коса, който се разигра в Народното събрание миналата седмица: “При последното правителство на ГЕРБ корупцията в здравната система, която преди беше по-скоро на ниво лекари, се институционализира, стана много организирана и пирамидално построена. Усилията в момента да се назначи за заместник-председател на НЗОК човек с меко казано спорна биография, показват, че те искат да си запазят достъп до ресурсите, които са имали преди”.

Припомняме, че след напрежението за назначаването на Момчил Мавров за подуправител на Здравната каса партньорите в управлението са се разбрали - оставки да подадат и управителят, и подуправителят.  ГЕРБ-СДС и „Продължаваме промяната – Демократична България” се разбраха за регламент за избор на регулаторните органи. Отправят и молба към новото ръководство на Здравната каса - да подаде оставка, за да може изборът им да мине по новия регламент. Подкрепа към регламента има и от ДПС.

След среща на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, съпредседателя на „Демократична България” и финансовия министър и съпредседател на „Продължаваме промяната” Асен Василиев е постигнато разбирателство. В разговора са взели участие и от ДПС. Договорен е регламент за избор на регулаторните органи.

Само ден по-рано изборът на подуправител доведе до напрежение в парламента. Борисов каза тогава, че уговорката е била управителят на касата да е на ПП-ДБ, а подуправителят да бъде излъчен от ГЕРБ-СДС.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм