Нестихващи протести срещу правителство с доста неясна структура и приоритети на  фона на започнала вече кампания за ключови местни избори - така изглежда ситуацията на политическата сцена в България малко над 100 дни след началото на ротационния кабинет Денков-Габриел, станал по-известен като “сглобката”. 

За протестите на енергетиците, техните цели, за предизборната кампания и за това кой всъщност управлява България - разговор в “Кой говори” по Дарик с д-р Мила Минева, социолог, СУ “Св. Климент Охридски”, както и с проф. Антоний Тодоров, политолог и преподавател в НБУ. 

Енергетиците искат държавата да се ангажира, че въглищната енергетика ще работи до 2038 г., което е доста рисково, защото, ако пазарните условия не позволяват, това означава всички данъкоплатци да плащат.

“Капитал” отбелязва, че държавната ТЕЦ "Марица-изток 2" сега работи с едва 15% от капацитета си, но поддържа пълен щат на персонала, въпреки че реално работи вече пак работи на загуба. "Мини Марица-изток" е изкопала със 70% по-малко въглища спрямо миналата и пак няма оптимизации при служителите.

Д-р Мила Минева отбеляза: “Процесът е от много отдавна. Забатачени са разговорите от години насам. Сега избухва напрежението, защото е в последния момент, няма ход накъде. Това, че въглищните централи не могат да продължат по този начин, се знае от около 10 години. Изненадващото е, че политическите лидери и администрацията толкова много отказват да говорят с хората. Липсва хоризонт, говорим с кухи фрази. Какво е зелен преход - някой трябва да разкаже как ще изглежда тя”.  

Проф. Антоний Тодоров заяви, че става въпрос за трансформация, която не е от вчера. “Не се случва диалогът, защото трябваше да започне отдавна. Кое попречи диалогът да започне преди 3 месеца, преди половин година? Според мен - всякакви други сборичквания на правителството. Естествено, че е легитимно хората да си пазят работните места”, добави той. 

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм