Правителството прие териториалните планове за справедлив преход на въглищните региони у нас. Крайният срок да се изпрати пакетът документи до Европейската комисия е утре, 30 септември.  

На брифинг след заседанието на кабинета, премиерът Николай Денков уточни, че не може да има отлагане, защото страната ни рискува загуби 3,5 млрд. лв., ако изпусне посочения срок. Той допълни, че в документите, които изпращаме на Европейската комисия, е казано ясно, че централите ще работят до 2038 г. Няма дати за затваряне на конкретни въглищни централи.

Предвижда се и създаването на държавно предприятие, което да следи районите около Перник, Кюстендил и Стара Загора. Договорено е изплащането на до 36 заплати на хората, които искат да напуснат сектора.

Денков се обърна към протестиращите енергетици и миньори като заяви, че това, което се е най-доброто възможно и за тях и за държавата като цяло.

Голяма част от исканията на протестиращите днес се основават на невярна или изопачена информация, заяви премиерът.

След 30 ноември Европейската комисия трябва да представи на всички държави членки това, което страната ни е уговорила и до края на декември всяка една държава от Европейския съюз трябва да се е съгласила с това, което предлагаме. Денков поясни, че ако това не се случи, то тогава средствата ще се изгубят и последствията за регионите ще бъдат изключително тежки.

По думите му постепенно, поетапно някои от въглищните централи ще изпаднат от енергийната система, просто защото няма да бъде възможно икономически те да функционират повече. Заради това се създават механизми за нова реализация на работещите в същия регион.

Предприятието няма да изземва функции от мините, а ще ги допълва и няма да си пречат. Кабинетът очаква да се появяват модерни компании, които имат нужда от квалифицирана работна ръка. 

Денков поясни, че единственото, което е липсвало е възможността какво се случва, ако някой не иска да продължи с този тип дейност. За това със синдикатите са договорени сериозни социални пакети.

Финансовият министър Асен Василев уточни, че ако хора от сектора искат да го напуснат, ще могат да получат обезщетения до 36 месеца.

Василев уточни, че 2038 г. е датата, на която България трябва да затвори своето въглищно производство и тя е записана в енергийното законодателство още от 2019 г.,

По думите на Василев тези проблеми ще се задълбочават все повече в бъдеще, защото цената на квотата за въглероден диоксид ще се покачва и ще стават все по неконкурентноспособни.

Заради това целта с ПВУ, с Плана за справедлив преход и съфинансирането от държавния бюджет е да се направи така, че през този преход хората да запазят доходите си, никой да не изпада във финансов проблеми и да се привлекат достатъчно инвеститори в региона.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм