Бургас посреща пациенти на хемодиализа не само от цялата страна, но и от чужбина. Причината е, че най-големият ни диализен център - този в болница "Ел Масри" в Бургас разполага и апаратура и методика на световно ниво. Всъщност, става дума за метод, който е щадящ за пациента, кой предпазва от всички други неприятни последствия болния и прочиства от опасните вредни вещества органите и кръвта. 

"Ние обслужваме хората с терминална бъбречна недостатъчност. Това е извънбъбречна процедура за почистване на кръвта.  Но само ние въведохме нов, авангарден метод - „Хемодиафилтрация“.  Това е комбинация между хемофилтрация и конвенционална хемодиализа. По този начин ние развиваме и  надграждаме хемодиализата и най-вече повишаваме качеството на живот на нашите пациенти. Тъжно ми е, че колегите ни от другите центрове не го правят за пациентите си, защото разликата след прилагане на метода е видима дори външно при болните. Това е световен стандарт, който вече се прилага в Европа и в близко бъдеще ще стане масов и в България. За съжаление, сега не е така и нашият екип е сред единиците в страната, които го извършват".

Това сподели в интервю за Дарик д-р Красен Генев - водещ специалист от диализния център "Ел Масри".  Той поясни, че  „хемодиафилтрацията“  замества почти напълно функцията на здравия бъбрек.

И допълни, че при досегашния, конвенционален метод, се почистват ниско молекулни съединения по силата на дифузия. „Хемодиафилтрацията“ използва също мембрана, но разликата, е че в нея има микро пори, които позволяват преминаването на белтъци в диализния разтвор с молекулно тегло под 66 000 далтона.  

Първоначално поради недостатъчно добра техника през годините всичко това се използваше по много примитивен начин основно в случаи на спешност.

При днешната модерна технология, с тази апаратура от най-висок клас, с която разполагаме в нашия център, можем да използваме технологията „онлайн хемодиафилтрация“ , не само по спешност, но и при хрониодиализата.

Диализният център "Ел Марсри" в комплекс "Лазур" е единственият, който разполага с най-съвременната техника, апаратура и методика, а за посещения се записват пациенти от цялата страна, сподели Туфик Ел Масри, който е мениджър на здравното звено. Всеки желаещ може да потърси информация за Центъра и съвременният метод на телефон 056 706 172 или като посети страницата el-masri.bg

Цялото интервю с д-р Красен Генев и Туфик Ел Масри в звуковия файл: