„Постоянно слушаме, как трябва да сме апатични, защото това са едни „служебни“ избори, за които няма смисъл да се ходи до урните – мантри с десетилетна история от българския политически пейзаж. От другата страна имаме алтернативен прочит на събитията: естествено, че си струва да използваме своето право на вот.  Видяхме през последните 10 месеца, че по няколко ключови направления държавата да успя да се придвижи напред и към Шенген, и към Еврозоната, да започне увеличаване на доходите. Стартираха стъпки към спад инфлацията,  да се отделят средства за общините, както и се случи в Бургаска област. Над 460 млн. лв. са договорите сключени от Кабинета Денков за да се инвестира в хората от общините, за да се вдигат доходите им и те да живеят по-добре. В нашата ситуация в момента е повече от ясно, че има една група от партийни личности, които се надяват на умората на хората и липсата на висока избирателна активност. Така друг ще реши, какво е най-добро за тях. И тук, всъщност се появява втората сюжетна линия. Сблъскват се интересите на малкото с тези на многото или тези на българските граждани. Най-логично е да гласуват, колкото се може повече хора. По този начин се сваля тежестта на твърдите партийни ядра и това прави парламентът по-разнообразен, което е всъщност демокрацията“.

Това сподели в ефира на Дарик, д-р Емил Соколов. Той е от Бургас и въпреки, че е едва на 31 години, вече е уважаван преподавател по световна и българска история. Във времето е по-популярен сред обществото като политически анализатор, а през последните няколко години е и политически активен като част от „Продължаваме Промяната“. На тези парламентарни избори, д-р Емил Соколов е кандидат за народен представител в бургаската листа на Продължаваме Промяната  – Демократична България с номер 14 в бюлетината и преференция 104.

Желанието му да бъде в 50-то Народно събрание мотивира с три основни каузи, по които е уверен, че е необходимо да се работи. Сред тях са проблемите в българското образование и наука, адекватна и в по-широк спектър от услуги грижа за уязвимите групи като социално-слаби, възрастни и деца с тежки заболявания, изоставени и малтретирани. Не на последно място, той поставя усилията за мащабно представяне на културно-историческото наследство на страната ни на световната карта.

Наясно е, че по всяка една от тези теми е необходима работа в следващите няколко години, но е има готовността, енергията и преди всичко визията за реализация на проекти, които да доведат до осезаеми ползи в трите направления.

По думите на историка, изборите са като стрес-тест за едно общество. "Те показват, до колко сме научили своите уроци. Явно за да сме на поредн избори има уроци, които да научим. Но това е хубавото на демокрацията, че изпита не е последен. И всъщност, това е нещо добро, защото има много държави, които нямат тази свобода на избор."

Повече за това, чуйте от бургаския кандидат за народен представител на ПП – ДБ с преференция 104 и бюлетина №14, д-р Емил Соколов в звуковия файл:

Купуването и продаването на гласове е престъпление!