В момента вече говорим за едно цялостно преструктуриране на зелената сделка, даже считам, че този термин не е валиден. Това коментира кандидатът за евродепутат от “БСП за България” Цветелина Пенкова в предаването “Без претенции” по Дарик. Според нея първоначалните амбиции и планове за Зелената сделка са били  прекалено засилени и не са отговаряли на очакванията на европейското общество. По думите ѝ това е една грешка, която Европейският съюз (ЕС) е допуснала и последната една година е имало осъзнаване за това.

“Фокусът ще бъде по-скоро върху нов тип политика - реиндустриализация, нови производства и връщане на такива, които бяха изнесени извън рамките на Европейския съюз и така ще има гарантиране на чиста, евтина, достъпна и сигурна енергия”, отбеляза тя.

Пенкова посочи, че европейските институции ще трябва да  определят стратегическите предимства на всяка една държава членка, а те се определят на база на това какви производства има или е имало, какъв е редовият потенциал и какви са наличните критични суровини.

“България е един от най-големите износители на цветни метали в рамките на Европейския съюз. Ние имаме и експертите и суровината, но за жалост в момента ние изнасяме тази суровина, а не произвеждаме продуктите с високо добавена стойност в нашата държава” каза още кандидатът за евродепутат.

Според Пенкова с тази нова политика на реиндустриализация, в рамките на Европа, ние трябва да положим усилия.

 “Европейската рамка е зададена и сега трябва да положим усилия да създадем тези производства именно тук. Тези неща е важно да се знаят, когато се създават тези европейски политики. Тук не говорим за конкуренция между отделните държави членки, а напротив да се изведат на преден план стратегическите предимства на всяка една от тях, за да може наистина да няма конкуренция”, допълни Пенкова.

Тя смята, трябва да има единен модел, в който всяка държава да прави това, в което е най-добра.

Чуйте и гледайте целия разговор в прикачените файлове