След продължила над 5 часа зрелищна акция екоактивисти алпинисти от „Грийнпийс“ изписаха с бяла боя върху охладителната кула на ТЕЦ „Марица 3“ в Димитровград CRIME (от англ. „престъпност“). От организацията настояват ТЕЦ „Марица 3“ да преустанови работа, а разрешителното й да бъде отнето, тъй като не е в състояние да отговори на съвременните норми за качество на въздуха.

След като екоактивистите слязоха от кулата те бяха отведени с полицейски патрул, като се предполага, че в местното управление на полицията ще им бъдат снети обяснения и след като подпишат предупредителен протокол ще бъдат пуснати.

Тази сутрин стана ясно, че екоактивистите са се качили през нощта на една от охладителните кули на ТЕЦ-а, висока над 50 метра, за да проведат акцията си за чист въздух и околна среда.


Зрелищната инициатива, в която участниците са от 8 държави, цели да привлече вниманието на обществеността върху проблема с токсичното въздействие на въглищната централа върху живота на местните жители, коментира Десислава Микова от „Грийнпийс“. По думите й димитровградската централа, която е една от най-старите в страната, произвежда едва 1% от електричеството и спирането й няма да се отрази на енергийната система, докато вредите от работата й върху здравето на хората са непоправими. 


Участниците в акцията са от България, Полша, Чехия, Унгария, Австрия, Хърватия, Гърция и Румъния и са обединени от каузата, че всеки европейски гражданин заслужава да диша чист въздух, поясни Микова.


В разпространена от ТЕЦ „Марица 3" позиция сочат, че са сигнализирали полицията и прокуратурата за незаконното проникване на територията на предприятието. В позицията се казва още:

„Ще търсим административна, наказателна отговорност и обезщетения от организаторите и участниците в нахлуването на територията ни. Обезпокоени сме, че в една правова държава от Европейския съюз, е възможно български и чуждестранни граждани да проникнат не само в частна собственост, а именно в електрическа централа, на територията на която функционират съоръжения, криещи повишена опасност! Лицата, които са се покатерили на охладителната кула не само са го направили незаконно, а и с риск за собствения си живот и живота на всички други граждани, намиращи се в близост. Безотговорните и престъпни действия на некомпетентни лица може да предизвикат дори експлозия или пожар… Въпреки усилията ни за модернизация и енергийна трансформация днес всички граждани видяха как продължават опитите за оказване на натиск над работата на Централата".


На място по време на цялата екоакция останаха полиция, пожарна и линейка. Към акцията на „Грийнпийс“ се присъединиха и от групата „Дишай, Димитровград!".


От ТЕЦ „Марица-3“ в Димитровград заявиха, че още утре ще предприемат действия за заличаване на надписа с височина на буквите 2-3 метра, направен от екоактивистите. Не се чувстваме престъпници и написаното не ни притеснява, но подобни акции са глупав и опасен пиар, който води след себе си финансови загуби за централата, за които ние ще си търсим правата, заяви юристът й Юлиян Семерджиев.