Централната избирателна комисия (ЦИК) предлага на президента да насрочи нови избор за кмет на кметство в шест населени места.

На втория тур на местните избори допуснатите до балотажа кандидати там са получили равен брой действителни гласове. Става дума за село Струмешница в Петричко, провадийските села Черноок и Житница, пернишкото село Черна гора, село Искрица в община Гълъбово и село Могилино в русенската община Две Могили.

Съгласно Изборния кодекс в такива случаи държавният глава насрочва нов избор.

В пернишкото село Черна гора това е втори подобен случай в областта, отчитат от местната избирателна комисия. Там двамата кандидати са получили по 49,1%, или по 83 гласа, пише БНТ.

За разлика от средните данни за страната, в селото отчитат по-висока избирателна активност на балотажа в сравнение с първия тур.

Диана Атанасова, издигната от "Движение за просперитет на Перник" и Димитър Димитров, издигнат от инициативен комитет, не успяха да се победят.

"Спрямо предходния тур е била малко по-висока избирателната активност. На първи тур за двамата кандидати са получени общо 157 действителни гласове, на втори тур 166. На първия тур кандидатите са получили 78 на 79 гласа", обясни председателят на общинската избирателна комисия в Перник Румяна Петрова.

Не са излъчени кметове на балотажа и в провадийските села Черноок и Житница. В Черноок са гласували по 54 човека, а в Житница по 201. В село Искрица, Старозагорско, също ще се стигне до трети тур, както и в Русенско, в село Могилино и в село Струмица в Петричко.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм