Чувалите с разписките от машинното гласуване в София да бъдат отворени, разпореди Административният съд в столицата. До тази стъпка се стигна по делото от Ваня Григорова срещу решението за избор на Васил Терзиев за кмет на София. Според разпореждането на съда от чувалите ще бъдат извадени само финалните обобщени разписки от машините, а ръчно броене засега няма да има.

От чувалите от секционните избирателни комисии, в които се е гласувало машинно, ще се извадят само бележките от машините с финалното гласуване и ако има разминавания, ще се брои повторно само в някои секции. За конкретните нарушения, посочени от екипа на Григорова, включително преправяне на протоколи, след като вече са били качени, съдът реши, че трябва да бъде извършена комплексна техническа и икономическа експертиза.

Тя трябва да се изготви от две вещи лица - компютърен специалист и икономист, и до 1 декември, за когато е насрочено следващото заседание по делото, трябва да отговори на въпроса дали има несъответствия и колко и какви са поправките в протоколите и паметта на машините. Освен това ще се проверява дали поправките са правени с подписите на членове на комисиите.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм