Избирателната активност към момента за страната към 11 ч. е 13.88%. На местните избори през 2019 г. в 10 ч. активността е била 10,43%. 

По-рано днес заместник-председателят и говорител на ЦИК Росица Матева обяви, че към 11:00 часа избирателната активност в страната е 12,3 %. Тогава тя добави, че около 25 общински избирателни комисии не са подали информация за активността.

"Да оставим избирателите спокойно да изразят своя вот. Нека не търсим някакви проблеми - да протече спокойно изборния ден", призова Росица Матева на брифинг на комисията. 

Най-сериозните сигнали, които са постъпили в ЦИК, са относно притеснението на някои избиратели, че след като им се дадат две, три, на места четири бюлетини е възможно гласувайки и отбелязвайки своя вот, лентата отзад да остави отпечатък върху долната бюлетина.

"Съветът ни към избирателите е да гласуват, поставяйки всяка бюлетина поотделно", посочи Матева. ЦИК взе решение тези бюлетини да не се смятат за невалидни. По време на заседанието беше уточнено, че подобни размазвания се получават и от печатите, които секционните избирателни комисии поставят върху бюлетините. 

"В ЦИК са постъпили 7 жалби, най-често сигналите са за нарушения, извършени от секционните избирателни комисии. Тези сигнали ние ги препращаме на общинските избирателни комисии", обясни още говорителят на ЦИК.

Днес България избира местната власт. Малко над 6 милиона и 48 хиляди души имат право да гласуват на изборите за кметове, кметски наместници и общински съветници. След последните решения на ЦИК този път избирателите ще могат да гласуват само с хартиена бюлетина. В над 11 000 секции отново ще има видеонаблюдение и излъчване на резултатите.

Особеност при местните избори е, че за всеки отделен избор - за кмет на община, на район или на кметство, както и за общински съветници, се гласува с отделна бюлетина. Избирателите получават различен брой бюлетини в зависимост от това колко вида избор има в населеното им място.

Бюлетината се сгъва пред избирателя от секционната комисия, а на гърба ѝ се полага печат. Гласува се зад паравана, като след това избирателят занася бюлетината - отново сгъната, до комисията, за да ѝ ударят втори печат и да откъснат отрязъка с номера ѝ. Никой от комисията няма правото да я разгъва. След това избирателят я получава обратно, за да я пусне в урната. Подписва се в избирателния списък и си взема документа за самоличност.

Гласоподавателят отбелязва вота си за кмет и листа с общински съветници, като поставя знак Х или V в квадратчето с номера на избрания от него кандидат, партия или коалиция, или в това на опцията "Не подкрепям никого". Отбелязването с тези знаци е действително само ако е с химикалка, пишеща със син цвят.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм