"Избирателните списъци за местните избори в неделя вече са разпечатани", заяви говорителят на Централната избирателна комисия Росица Матева на редовен брифинг.

По думите й за инициираните от правителството проверки  на местата, където са регистрирани повече избиратели наведнъж, в ЦИК са разбрали от медиите.  "Ако сега се стигне до заличаване на гласоподаватели по настоящ адрес след проверки на областните управители и МВР, това няма да бъде отразено", допълни тя. 

"Окончателните избирателни списъци вече са разпечатани от Главна дирекция „Гражданска регистрация и административно обслужване”, а Централната избирателна комисия няма отношение по този въпрос", коментира Росица Матева.

Тя допълни, че подготовката за изборния ден върви нормално. Инсталирането на машините за гласуване е започнало и трябва да приключи до петък, за да могат устройствата да бъдат доставени до секционните избирателни комисии. Хартиените бюлетини са в областните администрации като някои от тях вече са предадени на общинските.

Матева припомни, че предизборната кампания приключва в петък в полунощ, а изборният ден започва в 7 сутринта тази неделя и приключва в 20 часа вечерта. "Ако пред изборните помещения има още гласоподаватели той може да бъде удължен до 21 часа", добави тя.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм