Чешките военни началници се опитаха да потушат обществената тревога, предизвикана от факта, че през следващия месец цивилни лекари ще участват в учения за призоваване на военнослужещи, съобщи чешкото издание „Радио Прага”, цитирани от БГНЕС.

Висшият команден състав твърди, че проверката на готовността за военна служба всъщност е рутинна.

„Аз убивах деца със собствените си ръце“: Бивши бойци от Вагнер говорят за зверствата на войната (видео)

На 18 май чешката армия ще проведе тренировъчен набор. Целта е командния състав да се увери, че е в състояние ефективно да повика потенциални войници в случай на конфликтна ситуация.

За разлика от предишни години, учението ще се проведе едновременно във всички 14 региона на страната и ще включва цивилни лекари.

Инициативата беше използвана от популисткия антиправителствен активист Индржих Райхл.

„Предложиха ми парцел в гробището“: Активист, документиращ гробищата на „Вагнер“, избяга от Русия

В публикация в социалните мрежи, започваща с думите "сега нещата започват да стават сериозни", той заяви, че медиците всъщност се обучават за провеждане на масова мобилизация, ако такава се случи.

Постът на Райхл, в който се казва, че това е "поредната стъпка в техния план", е споделен 11 000 пъти, което накара чешката армия да предприеме необичайната стъпка да отговори директно на дезинформацията.

Началникът на Генералния щаб, генерал-майор Карел Рехака, коментира въпроса.

"Не искаме да подсилваме неистините, като им обръщаме внимание и им даваме обхват, като им отговаряме. Но в този случай имахме индикации, че това може да предизвика паника сред населението. Естествено, ситуацията със сигурността в момента не е лесна, така че разбираме, че хората може да имат притеснения. Но това е обучение, което се провежда редовно в продължение на девет поредни години".

„Дискредитиране на руската армия“: 2 години затвор за бащата, чиято дъщеря бе отнета заради антивоенна рисунка

Акаунтът на чешката армия в „Туитър” повтори, че учението за управление на наборната военна служба се провежда ежегодно от 2015 г. насам.

Тази година в него ще участват около 200 професионални войници и резервисти, а регионални представители и общопрактикуващи лекари също ще се включат на доброволни начала, се казва в съобщението.

Президентът Петър Павел е бивш началник-щаб на чешката армия. След заседанието на Съвета за държавна сигурност той заяви, че и по негово време е имало подобни прояви на паника.

"За съжаление емоциите са лош съветник, защото често водят до погрешни заключения и предизвикват напълно ненужни психози. Това, което ще се практикува, е стандартен административен процес на набиране на персонал. Това не означава мобилизация, а просто установяване на състоянието на населението - колко души са способни да бъдат потенциално призовани, в здравословно отношение, ако възникне такава ситуация."

„Знам, че ще дойде ден, в който мракът ще се разсее“: Руски опозиционер е осъден на 25 години затвор

Павел също така посочи, че наборната военна служба никога не е нарушавала чешките законови норми.

"Мобилизацията е залегнала в нашето законодателство и се отнася за всички граждани на възраст от 18 до 60 години, ако изпаднем в най-тежката ситуация на сигурност, тоест във въоръжен конфликт. Никой не е премахнал това задължение от гражданите и ако хората трябва да го изпълняват, се нуждаем от процедурите за това. Никъде не е записано, че подобна заплаха ни грози в скоро време. Но ние трябва да сме готови за нея, защото който е готов, не е изненадан".

Всичко за 49-ото Народно събрание четете ТУК

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм