Двама бивши командири на руската паравоенна организация, известна като групата "Вагнер", твърдят, че са убили повече от 20 украински деца и тийнейджъри в Бахмут и Донецка област. Те казват това във видеоинтервюта, публикувани от руска правозащитна организация, цитирана от POLITICO.

“Не сме никъде”. Изгубеното поколение на Украйна и войната за класните стаи

По време на едночасовия видеозапис бившите командири на "Вагнер" Азмат Улдаров и Алексей Савичев разказват подробности за различни убийства, включително използването на експлозиви за взривяване на ями с над 50 ранени пленници и убийството на собствените им сънародници, които са отказали да продължат с инвазията. Тези инциденти, които очевидно са се случили в Соледар в Донецка област и Бахмут през февруари тази година, все още не са независимо проверени. 

Във видеото двамата бивши вагнеровци разказват също така на Владимир Осечкин - ръководител на Gulagu.net, руската правозащитна група, публикувала видеото, който в момента работи в изгнание от Франция - как групата е убила десетки цивилни по време на разчистването на жилищни сгради в Бахмут и Соледар.

„Дискредитиране на руската армия“: 2 години затвор за бащата, чиято дъщеря бе отнета заради антивоенна рисунка

Двамата бивши командири на подразделението "ЧВК Вагнер" заявиха, че Евгений Пригожин, главният организатор на финансирането на наемниците, лично е давал заповеди за престрелки и убийства, както и е одобрявал жестоките методи, които Осечкин оприличи на тероризъм в публикация във Facebook.

Осечкин заяви, че двамата бойци, които се намират в Русия, са разговаряли с него в продължение на една седмица във видеоразговори. Осечкин публикува оправдателни документи и снимки като доказателство, че и двамата очевидно наистина са прекарали до шест месеца в боеве в Украйна, връщайки се у дома в Русия с медали и пари. 

„Разплаках се, когато видях майка си“: Отведени деца от Русия бяха върнати в Украйна (видео)

Според твърденията им те са проговорили поради нечовешките условия и мъченията, които самите те е трябвало да изтърпят, и сега се стремят да разкажат истината за престъпленията на "Вагнер" в Украйна, срещу украинци и дори срещу собствените му новобранци.

"Аз убивах деца със собствените си ръце", казва Улдаров във видеото. "Като влязохме в Соледар и Бахмут, получихме заповед да унищожим всички: мъже, жени, деца, старци. Тя крещеше, едно малко момиченце, не знам дали беше на 5, или 6 години. И аз я застрелях. Контролиран изстрел в главата."

След като разказите им стават публично достояние, Пригожин отрича бойците на Вагнер някога да са убивали деца или цивилни. И двамата бивши бойци започнали да получават заплахи, според Осечкин. 

„Предложиха ми парцел в гробището“: Активист, документиращ гробищата на „Вагнер“, избяга от Русия

Техните показания идват в момент, когато Пригожин изглежда се връща към благоволението на руския президент Владимир Путин след негласна вражда, продължила месеци, предизвикана от критиките на Пригожин към руското министерство на отбраната и хвалбите му, че групата "Вагнер" е по-ефективна от редовните руски сили на бойното поле.

"Изглежда, че Пригожин отново си възвръща благоразположението на Путин, вероятно в резултат на неспособността на руската конвенционална армия да изпълни задачите, които Путин ѝ е поставил по време на зимната офанзива в Донбас", съобщава мозъчният тръст Институт за изследване на войната в последната си актуализация за Украйна. 

"Изглежда, че силите на Вагнер получават подкрепления, боеприпаси и политическо признание - което е рязко отклонение от предишните усилия на Кремъл да изразходва силите на Вагнер и Пригожин в Бахмут поне от януари 2023 г." През зимата Пригожин се оплака, че Министерството на отбраната не му позволява да вербува повече затворници и не дава достатъчно снаряди за силите на Вагнер.

Улдаров и Савичев са вербувани от руски затвори по програмата на Пригожин и Путин за вербуване на затворници за война в Украйна, наречена "Проект К". Путин е помилвал бившите затворници.

„Знам, че ще дойде ден, в който мракът ще се разсее“: Руски опозиционер е осъден на 25 години затвор

Институтът за изследване на войната съобщи, че Путин лично се е опитал да сключи мир между руското министерство на отбраната и Пригожин. Въпреки това все още не е ясно до каква степен той се доверява на Пригожин, посочват експертите от мозъчния тръст.

Украинските прокурори са започнали разследване въз основа на показанията на бойците на Вагнер.

Миналата седмица в интернет се появи видеозапис, в който се твърди, че наемник на Вагнер обезглавява украински военнопленник. Въпреки че видеото не е независимо проверено, този инцидент също се разследва. Улдаров заяви, че нещата, които е правил и на които е станал свидетел в Бахмут и Соледар, представляват още по-ужасни картини.

Всичко за 49-ото Народно събрание четете ТУК

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм